In de afgelopen week hebben we een nieuw systeem in gebruik genomen, genaamd Echo Global. Daarmee hebben we een belangrijke stap gezet in het verder uitbreiden van de hulp die we wereldwijd bieden via de chat. Het helpt ons chat team om directer in gesprek te komen. Ook geeft het systeem beter inzicht in de voortgang die we inhoudelijk maken in gesprekken en de onderwerpen die allemaal voorbij komen op de chat. Op die manier hebben we meer handvatten om onze vrijwilligers ook inhoudelijk beter toe te rusten wanneer dat nodig is.

Daarnaast biedt het systeem de mogelijkheid om niet alleen de berichten die binnen komen via Facebook te beantwoorden, maar ook wat binnen komt via Twitter, Instagram, E-mail en de website. We kunnen dus via meer kanalen meer mensen bereiken, zonder dat we daar aparte teams voor hoeven op te tuigen.

We zijn gestart met het Engelse taalgebied. Wellicht dat andere taalgebieden later volgen. We zijn God dankbaar dat we deze prachtige stap voorwaarts hebben kunnen maken!