Na een jaar van stormachtige groei stokte het werk in het Roemeense team wat. Eusebiu, de teamleider, legde zijn werk neer en dat had zijn weerslag op het team. Hij had een baan gekregen, was getrouwd en kreeg een bediening in de kerk. Allemaal goede redenen om te stoppen, maar het toont aan hoe kwetsbaar het voortbestaan van ons werk kan zijn. Arjan Vaders, onze taalteamleider, deelde zijn zorgen tijdens onze wekelijkse bidstond. Wat bleek: een van onze medewerkers kende ‘toevallig’ een jong Roemeens-Nederlands stel!

Openheid

Dit echtpaar woonde ook nog eens letterlijk om de hoek, één minuut van ons kantoor: Daniel en Else Mic. Else woonde een deel van haar jeugd in Roemenië, waar haar ouders als zendelingen werkzaam waren. Ze leerde er de Roemeense Daniel kennen en trouwde twee jaar geleden met hem.

‘Er is onder Roemenen meer openheid voor het evangelie dan onder Nederlanders,’ constateert Else. ‘De mensen groeien daar vaak op met de orthodoxe tradities. Het gaat meer om religie dan om een persoonlijke relatie met God. Maar door de religie hebben veel mensen al wel een soort basis waardoor ze geloven dat God bestaat.’ De Roemeense facebookpagina telt nu 30.000 volgers. Daniel is actief met het plaatsen van foto’s met bijbelteksten op de pagina. Via dit platform krijgen ze best veel vragen over het geloof. ‘Laatst vroeg iemand hoe het kan dat de duivel niet is omgekomen bij de zondvloed, ten tijde van Noach. Bij zo’n vraag krijg je de kans om veel over de Bijbel uit te leggen.’

Uitbreiding nodig

Else is bezig met het vertalen van artikelen over de Bijbel in het Roemeens. Op termijn hopen ze het werk verder uit te breiden en ook cursussen aan te kunnen bieden. Vanzelfsprekend zijn daar mensen voor nodig; buiten Else en Daniel telt het team nog één iemand. Uitbreiding is nodig.

Zowel Daniel als Else draagt het Roemeense volk een warm hart toe. Al twee jaar lang zijn ze er in gebed mee bezig hoe ze God kunnen dienen. Daniel is, naast zijn werk als electricien, veel bezig met bijbelstudie en theologie. Hij en zijn vrouw denken eraan om in de (nabije) toekomst naar Roemenië terug te keren om het evangelie daar uit te dragen. En voor het werk als taalteamleiders zou het wel eens handiger kunnen zijn om daar te wonen, hoe fijn het ook is dat ze nu op maar één minuut van het kantoor zitten…