Albert den Oudsten woont in Peru, waar hij samen met zijn vrouw kwetsbare tieners en jongeren zonder ouderlijke zorg opvangt en begeleidt naar een zelfstandig leven. Hij is ook online evangelist: hij coacht bijbelcursisten en bereikt mensen via de Spaanstalige Facebookpagina. ‘Je kunt dit werk doen op het moment dat het jou uitkomt.’ 

Wat spreekt je aan in het mentor zijn, Albert? 

‘Het is leerzaam. Er zitten er altijd een paar cursisten tussen die vragen stellen waar je over na moet denken. Het is mooi als cursisten er serieus mee bezig gaan. Laatst had ik er één die zei: ‘Door deze cursussen ben ik weer actief in mijn kerk geworden.’ Sowieso is het al mooi als mensen de cursus maken, of ze nu met vragen of problemen komen of niet. En het handige is dat je dit werk kunt doen vanuit je huis, op een moment dat het uitkomt.’ 

Hoogtepunt? 

‘Als mensen aangeven dat ze wel interesse hebben om naar een kerk te gaan. Daar zitten wij in ons team best wel achteraan. Wij hebben een whatsappgroep met mentoren. Een aantal van hen gooit het altijd in de groep als er iemand op zoek is naar een kerk. Ik dacht eerst, moet dat nu zo nodig steeds, maar het is wel bemoedigend. En er wordt dan ook voor gebeden.’

Elk contact kostbaar

‘Sowieso ben ik altijd op zoek naar een opening tijdens de cursus om te vragen of iemand zich wil aansluiten bij een kerk. Die vraag wordt aan het eind van de cursus gesteld, maar je weet niet of iemand voor die tijd al heeft afgehaakt! Elk contact met een cursist is kostbaar, een mogelijkheid die je moet benutten.’ 

Grootste uitdaging? 

‘Ik moet er soms aan denken om tijd vrij te maken voor de cursisten en er voor te gaan zitten. Soms krijg je moeilijke vragen op pastoraal gebied, bijvoorbeeld over echtscheiding of seksuele gevoelens. Je geeft een antwoord, maar daar krijg je niet altijd veel reactie op. Vaak stel ik de vraag of die persoon mensen in zijn omgeving heeft met wie hij zijn zorgen kan delen – een voorganger bijvoorbeeld, of andere mensen in de kerk. Het is wel mooi dat we een steeds groter netwerk krijgen in verschillende landen, zodat wij mensen makkelijker kunnen doorverwijzen.’

Elke week een thema

‘Op dit moment ben ik drukker met Facebook dan met het mentor-zijn. Op Facebook zie je hoeveel mensen de berichten zien en leuk vinden. Er komen berichtjes en allerlei vragen binnen. Elke week denk ik na: waar wil ik deze week aandacht aan geven? Ik plaats de ene week bijvoorbeeld bemoedigende teksten, de andere week gebeden uit de Bijbel; zo hebben we elke week een thema. Ik vind het mooie aan Facebook dat je met een paar drukken op de knop heel veel mensen kunt bereiken.’

Spreekt dit verhaal je aan en wil je je ook inzetten om online het evangelie te brengen? Doe onze test en ontdek jouw online-evangelisatietalent!

Blijf op de hoogte van het werk van GlobalRize!

Schrijf je in en ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van het werk van GlobalRize!

Schrijf je in en ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.