Stille tijd in 140 tekens

Het is december 2009. Een azuurblauwe lucht strekt zich uit over de kale rijstvelden – de oogst is net binnengehaald. In Noordoost-Thailand zit kerkplanter Marten Visser te denken hoe hij zijn stille tijd vorm kan geven. Hij besluit om elke dag één vers uit het bijbelhoofdstuk dat hij die dag leest te kiezen en daar kort iets over te zeggen – in maximaal 140 tekens, zoals zoals toen nog bij Twitter moest. Op 11 december, om 17.20 uur Thaise tijd, plaatst Marten zijn eerste tweet.

Binnen de kortste keren heeft hij duizenden volgers en ontstaat het idee om via internet mensen met het Evangelie te bereiken. De naam GlobalRize wordt geboren: Global, wat verwijst naar wereldwijd, en Rize, wat associaties oproept met rijstoogst, maar ook met opstaan tot een nieuw leven. 

Burgemeester van Elburg sluit aan

Wanneer Marten in 2015 terugkeert naar Nederland, betrekt hij steeds meer mensen bij zijn missie. Hij houdt kantoor aan huis, en hoewel de pastorie die hij van de kerk huurt vele kamers telt, is deze al gauw te klein. Verhuizing naar een kantoor in Oldebroek volgt. 

Frans de Lange, burgemeester van Elburg, geeft in februari 2017 zijn baan op en sluit zich bij Marten aan. Samen geven ze nu leiding aan een groeiend team en exploreren ze nieuwe kansen om het Evangelie te verspreiden. Miljoenen mensen worden bereikt met de boodschap van verlossing door Jezus, tot in de verste uithoeken van de wereld.

‘De velden zijn wit om te oogsten, maar de arbeiders weinig’ – hoewel het aantal medewerkers inmiddels de 500 is gepasseerd, is er nog plaats voor véél meer vrijwilligers.

Meld je aan