Suriname

Ongebruikelijke ranglijst notering

Suriname is een vreemde eend in de bijt op de Ranglijst Onbereikten 2024, omdat het land in kleine meerderheid christelijk is. Het is toch op de lijst terechtgekomen omdat dit jaar van elk van de grote wereldregio’s het land met het laagste percentage christenen opgenomen wordt. Omdat Noord- en Zuid-Amerika in grote meerderheid christelijk zijn, is Suriname ondanks 52% christenen toch het land met het laagste aandeel christenen van het continent.

Suriname: groot, divers, cultureel rijk

Suriname is vier keer zo groot als Nederland, maar er wonen maar 600.000 mensen. Die wonen vrijwel allemaal in de kuststreek. 90% van Suriname bestaat uit regenwoud, een hoger percentage dan welk land ter wereld ook. Suriname kent een grote etnische diversiteit, omdat er in de loop van de eeuwen door de Nederlandse koloniale regering arbeiders uit verschillende landen werden gehaald, of als slaven of als contractarbeiders. 

Ruim 40% van de bevolking is Aziatisch, verdeeld over Hindoestanen en Javanen. Zij zijn over het algemeen respectievelijk hindoe en moslim. Bijna 40% van de bevolking is Afro-Surinaams, onder te verdelen in Marrons (vroeger bosnegers genoemd; afstammelingen van gevluchte slaven) en Creolen (met vaak ook Europese voorouders). Zij zijn over het algemeen christelijk, hoewel er onder de Marrons ook een sterke winti-traditie bestaat. Daarnaast woont er in Suriname een grote hoeveelheid mensen van gemengde etniciteit en zijn er veel Braziliaanse immigranten. Tenslotte is er een kleinere groep inheemsen (indianen).

Christelijk landschap in Suriname

Onder de christenen in Suriname zijn ongeveer evenveel protestanten als rooms-katholieken. Van oudsher was de Evangelische Broedergemeente de grootste protestantse kerk, maar de afgelopen tijd zijn vooral de pinksterkerken hard gegroeid. De Marrons en de inheemsen zijn de afgelopen decennia grotendeels christelijk geworden, en onder de Hindoestanen komen er langzamerhand meer christenen. Aan de andere kant is ook waar te nemen dat mensen de kerk verlaten en niet meer godsdienstig actief zijn.

 

GlobalRize bereikt met het Nederlandse taalteam ook Surinamers. Ongeveer een vierde van de Nederlandstalige cursisten is Surinaams. Het bereik op Facebook is in Suriname groter dan in Nederland. 

 

Scroll naar boven