Tibet

Tibet: Dak van de Wereld

Tibet wordt wel het ‘dak van de wereld’ genoemd. Het is een hoogvlakte die groter is dan Frankrijk en Spanje bij elkaar, en die gemiddeld ruim boven de 4.000 meter boven de zeespiegel ligt. In dit gebied wonen relatief weinig mensen: ruim 3 miljoen. De meeste van hen zijn Tibetanen, hoewel er de laatste decennia ook honderdduizenden etnische Chinezen in het gebied zijn komen wonen.

Tibetaans boeddhisme en strijd in Tibet

Tibet is beroemd vanwege het Tibetaanse boeddhisme, dat een grote invloed heeft op het dagelijkse leven van de Tibetanen. Dat mag blijken uit het feit dat de Chinezen 6000 Tibetaanse tempels verwoest hebben, maar dat er nog steeds meer dan 1700 bestaan, waar bijna 50.000 monniken wonen. De Dalai Lama is de leider van de Tibetanen en oefent wereldwijd geestelijke invloed uit. In 1951 is Tibet geannexeerd door China en het wordt nu geteld als een van de Chinese provincies. Er is echter nog steeds een sterke onafhankelijkheidsdrang onder de Tibetanen.

Christendom in Tibet

Het christendom heeft nooit goed voet aan de grond gekregen in Tibet, hoewel er al sinds de vroege middeleeuwen met regelmaat zendelingen zijn geweest. Er zijn enkele duizenden rooms-katholieke en protestantse christenen die bijeenkomen in huiskerken. Er zijn verschillende subgroepen onder de Tibetanen, elk met hun eigen taal of dialect. Onder verschillende van deze groepen is voor zover bekend geen enkele christen.

 

GlobalRize is niet actief in China, dus ook niet in Tibet. China kent eigen, door de overheid gecontroleerde sociale media en websites. 

Scroll naar boven