Uttar Pradesh

Onbekende reus van 257 miljoen

Uttar Pradesh vormt een goede reden waarom GlobalRize India als aparte regio heeft opgenomen in de Ranglijst Onbereikten 2024. Het is een naam die veel Nederlanders onbekend voor zal komen. Maar op een gebied dat half zo groot is als Frankrijk, wonen 257 miljoen mensen. Als Uttar Pradesh een onafhankelijk land zou zijn, zou het qua inwoneraantal het vijfde grootste land ter wereld zijn.

Druk, landelijk, arm

Uttar Pradesh is met 1000 mensen per vierkante kilometer dichtbevolkt, maar toch woont bijna 80% van de bevolking in rurale gebieden. Dat laat zien dat een groot deel van de bevolking afhankelijk is van landbouw op een klein stukje grond. Dus hoewel Uttar Pradesh het culturele centrum vormt van India, is het relatief arm.

Hindoenationalisme groeit, kerken bloeien

80% van de bevolking is hindoe, en bijna 20% is moslim. Eeuwenlang hadden moslims de macht, maar sinds de onafhankelijkheid van India neemt hindoenationalisme steeds meer toe en wordt de invloed van de islam sterk teruggedrongen.

Het aantal christenen in Uttar Pradesh is maar 0,3%. De meeste christenen komen uit de Dalits (kastelozen). Er zijn berichten over snelle kerkgroei. Een huiskerkbeweging onder de Bhojpuri, een volk dat gedeeltelijk in Uttar Pradesh woont, zou de afgelopen twee decennia zelfs 10 miljoen bekeringen hebben meegemaakt. Hier zijn echter geen betrouwbare cijfers over, en het is ook onduidelijk in hoeverre deze beweging ook in Uttar Pradesh voet aan de grond heeft gekregen. Daarom gaan we hier uit van het aantal christenen dat vaststaat. De verwachting is echter dat met de verdere groei van de huiskerken en het naar buiten komen van meer informatie, het beeld van de kerk in Uttar Pradesh snel positiever zal worden.

 

GlobalRize deelt het evangelie online in het Hindi, de officiële taal van de deelstaat. Ook het Urdu wordt er gesproken, en in die taal is GlobalRize eveneens actief. 

Scroll naar boven