Ethiopië

GlobalRize is klaar voor evangelieverkondiging in Ethiopië

Al in de vierde eeuw na christus kwam het christendom naar Ethiopië, vooral in het noorden. De belangrijkste religies zijn nog altijd het christendom (Ethiopisch-Orthodox), maar ook de islam. De zuidelijke bevolking kreeg het evangelie te horen vanaf 1928, toen keizer Haile Selassie zendelingen verwelkomde, die kerkgemeenschappen startten en evangelisten opleidden om andere stammen te bereiken met het evangelie.

Radicale islam groeit

Ruim 65 miljoen Ethiopiërs zijn christen, en het aantal protestantse christenen groeit. Zij moeten hun geloofsgemeenschap officieel registreren, terwijl de Ethiopisch-Orthodoxe kerk en moskeeën dat niet hoeven. Ethiopische christenen ervaren steeds meer problemen. “Ik ervaar geen vervolging in Ethiopië, maar in mijn gemeenschap ben ik als christen wel minder geliefd”, schrijft onze bijbelcursist Tigist, die net als 589 anderen in 2020 de online-bijbelcursus volgde van GlobalRize.

De radicale islam groeit, ook in Ethiopië: arme Ethiopiërs krijgen gratis hulp als ze moslim worden, terwijl moslims die christen worden onder druk komen te staan van hun familie en gemeenschap. “Door te bidden en met de hulp van de Heilige Geest kan ik met mijn situatie omgaan”, vertelt Tigist. “Het gebed verandert mij en mijn situatie. En God belooft dat Hij altijd bij mij is.”

Amhaars

In Ethiopië worden ongeveer negentig verschillende talen gesproken. In februari 2020 werden de talen Afar, Afaan Oromo, Engels, Tigrinya en Somalisch als officiële talen erkend door de Ethiopische regering. Tot die tijd werd alleen het Amhaars erkend, dat gesproken wordt door bijna dertig procent van de bevolking. De grootste taal in Ethiopië is het Afaan Oromo, dat gesproken wordt door minstens één op de drie Ethiopiërs.

48.000 volgers op sociale media

Van de 115 miljoen Ethiopiërs hebben ruim 33 miljoen het evangelie van de Here Jezus waarschijnlijk nog nooit gehoord omdat ze bij een bevolkingsgroep horen met minder dan 5% christenen. GlobalRize heeft op sociale media inmiddels 48.000 volgers, van wie maandelijks zo’n tweeduizend reageren op berichten, hetzij via de chat, hetzij door berichten te liken of te delen.

Facebook, Fiber, Imo, Instagram, Messenger, Telegram, WhatsApp

GlobalRize verspreidt het evangelie in steeds meer talen en gaat ook in het Amhaars aan de slag. Ephrem is aangesteld als nieuwe taalteamleider Amhaars en zal in die functie ook chatmogelijkheden aanbieden in het Amhaars, een Amhaarse Biblword-pagina starten en op termijn mentoren aanstellen en aansturen die Amhaarse cursisten gaan begeleiden.

 

De taalteamleider wil christenen bemoedigen en stuurt daarom Bijbelteksten naar een honderdtal kennissen. En dat aantal groeit snel. Elke morgen om 5.00 stuurt Ephrem een bemoedigende Bijbeltekst de wereld in. “Ik verstuur ze via Messenger naar 500 mensen, via Whatsapp naar 300 geïnteresseerden, naar 5000 volgers op Facebook, 100 via Telegram, 169 via Instagram, 100 via Imo en 80 via Fiber.”

Scroll naar boven