
Irak
- Regio: Midden-Oosten
- Taal: Arabisch, Koerdisch
- Inwoners: 40 miljoen
- Voornaamste religie: Islam
- Christelijke bevolking: 202.000
Bijna veertig miljoen Irakezen hoorden waarschijnlijk nog nooit het evangelie
Iraakse christenen wonen vooral in de Koerdische regio in Noord-Irak, waar Islamitische Staat verslagen is, maar waar de ideologie nog leeft onder de grotendeels islamitische bevolking. Van de ruim veertig miljoen Irakezen is bijna 96 procent moslim, waarbij de radicale islam aan invloed wint. Moslims mogen zich in Irak niet bekeren tot het christendom. Moslimbekeerlingen worden bedreigd, verstoten of mishandeld door hun familie of buurtgenoten.
Arabisch en Koerdisch
“Ik ben opgegroeid in een christelijk dorp in Noord-Irak, waar we redelijk veilig woonden”, vertelt Yousif. Hij leest graag uit de Bijbel en kwam via Facebook in aanraking met GlobalRize, dat het evangelie via internet deelt in het Arabisch en Koerdisch, talen die in Irak worden gesproken. “Er zijn kerken in Irak en daar kunnen we naar toe, maar het was voor ons als christenen moeilijk om in Bagdad te leven, want we wisten nooit of we ontvoerd zouden worden of vermoord. We konden er niet vrijuit spreken over ons geloof, alleen tegenover onze beste vrienden, en we konden niet onze eigen ideeën opperen tegenover moslims.”
Nog nooit het evangelie gehoord
Na de massale uittocht uit Irak door de oorlog met Islamitische Staat telt Irak nog 202.000 christenen. Van hen behoren de meesten bij de met de katholieken verbonden Chaldeeuwse Kerk. Anderen maken deel uit van de Assyrische Kerk van het Oosten, de Syrisch-orthodoxe kerk, de Armeense Apostolische kerk en protestantse denominaties. Wie in Irak evangeliseert, loopt gevaar. Toch weerhoudt dat Iraakse christenen er niet van het evangelie te delen met Arabische en Koerdische moslims. Het aantal (extremistische) Arabische en Koerdische moslims dat geraakt wordt door de christelijke boodschap van vrede, liefde en hoop stijgt, maar overtreft nog niet het aantal christenen dat emigreerde door de oorlog met IS. Nog altijd hebben 39.245.000 van de ruim 40 miljoen Irakezen nog nooit de blijde boodschap gehoord van de Here Jezus, omdat ze behoren tot een etnische groep met minder dan 5% christenen.
Chatten
GlobalRize brengt via internet het evangelie naar Irak, vooral via haar partner Home for Kurds. De organisatie heeft 152.000 Irakese volgers op sociale media, van wie zo’n 13.000 chatten met de beheerders van de pagina of berichten liken en delen. Vier Irakezen volgden in 2020 een bijbelcursus van GlobalRize.