
Marokko
- Regio: Afrika
- Taal: Arabisch
- Inwoners: 37 miljoen
- Voornaamste religie: Islam
- Christelijke bevolking: 30.000
37 miljoen Marokkaanse moslims hebben weinig kans het evangelie te horen
Marokko staat bekend om haar stabiliteit en relatieve openheid. Het Noord-Afrikaanse land, met 99,6 procent moslims, kent officieel vrijheid van godsdienst maar de 30.000 Marokkaanse christenen zijn beperkt in hun bewegingsvrijheid. De soenitische islam is dé staatsgodsdienst. Wie een Marokkaanse moslim van zijn geloof afbrengt, wacht gevangenisstraf.
Thuiskerken
De katholieke, orthodoxe en protestantse kerken die in Marokko worden erkend, zijn alleen toegankelijk voor buitenlanders, niet voor Marokkanen. Toch groeit het aantal Marokkaanse christenen, maar zij houden hun geloof veelal verborgen omdat hun familie en gemeenschap niet accepteren dat ze de islam de rug toekeren. Hun thuiskerken bezoeken zij heimelijk.
De Marokkaanse kerk heeft voor ontwikkeling, opleiding en Bijbelvertaling medewerkers en partners nodig, zodat de bijna 37 miljoen nauwelijks bereikte Marokkanen bereikt kunnen worden met het evangelie. Marokko kent twee officiële talen: het Arabisch en Amazigh, of Berbers, en de meeste Marokkanen spreken Frans. GlobalRize brengt hen het evangelie in het Arabisch en Frans.
208 Marokkanen volgden afgelopen jaar online-bijbelcursus
GlobalRize werkt in Marokko vooral via haar lokale partner. De zendingsorganisatie heeft 2.800 Marokkaanse volgers op sociale media, van wie elke maand enkele tientallen reageren op berichten over de blijde boodschap van de Here Jezus. Afgelopen jaar volgden 208 Marokkanen de online-bijbelcursus van GlobalRize.
Imam neemt Bijbel in ontvangst
In een Noord-Afrikaans moslimland zet een zendingsteam vanwege beperkende coronamaatregelen bijbelcursussen online (met steun van GlobalRize). Het team bidt geregeld of God zich wil openbaren aan invloedrijke stadsbewoners. Niet veel later schrijft iemand zich in voor de GlobalRize-cursus ‘Het leven van Jezus’, speciaal voor mensen in de Arabische wereld. De bijbelcursist rondt de cursus in sneltreinvaart af, net als de cursus ‘Vergeving’, en stelt zijn mentor geïnteresseerde vragen. Deze cursist blijkt een imam te zijn, die eerbiedig een Bijbel in ontvangst neemt. Inmiddels zijn in die stad twintig mensen gedoopt. Het is een enorme bemoediging dat God aan het werk is in het hart van deze moslimleider en in de harten van zijn stadsgenoten.