Nigeria

Nigeria telt 64 miljoen mensen die nauwelijks toegang hebben tot het evangelie

Het West-Afrikaanse Nigeria telt 92 miljoen christenen, die overwegend in het zuiden wonen. Het land is daarmee het zesde land op de lijst van landen met de grootste christelijke bevolking, maar tegelijkertijd ook het land met de op vier na grootste moslimbevolking ter wereld (106 miljoen), die overwegend in het noorden woont. Christenen én moslims lijden onder het toenemende geweld van terreurgroep Boko Haram, militante Fulani-herders en de West-Afrikaanse IS-zusterorganisatie ISWAP.

GlobalRize verwelkomt Nigeriaanse bijbelstudenten

Nigeria prijkt als negende land op de lijst landen met de grootste bevolkingsgroepen, ruim 64 miljoen op een bevolking van 206 miljoen, die het evangelie waarschijnlijk nog nooit hoorden, omdat ze behoren tot een etnische groep met minder dan 5% christenen. In Nigeria worden verschillende talen gesproken, waaronder Hausa, Igbo, Yoruba en het Engels als voertaal. GlobalRize wil Nigerianen via internet het evangelie vertellen en heeft inmiddels 303.000 volgers op sociale media, van wie zo’n 16.000 elke maand een bericht liken of delen of chatten met de beheerder van de Facebookpagina.

 

In 2020 volgden 8488 Nigerianen online een bijbelcursus van GlobalRize.

 

Eind vorig jaar richtte de zendingsorganisatie zich met het online uitnodigen van bijbelstudenten speciaal ook op het noorden van Nigeria, waar vooral moslims wonen. GlobalRize kreeg vanuit dit nog onbereikte gebied in zestien dagen 319 inschrijvingen voor de bijbelcursus, van wie er 59, na afronding van de eerste les, een mentor kregen toegewezen.

Verhoring op gebed

“Ik heb er nooit spijt van gekregen dat ik de bijbelcursus van GlobalRize heb gevolgd. Het was verhoring op gebed”, vertelt Debora (zonder ‘h’) uit Nigeria aan haar mentor, die ze waardeert om haar Godvrezendheid. Haar bijna naamgenoot Deborah (met ‘h’) schrijft aan haar mentor: “Ik wilde meer weten over God en Hij voorzag daarin op het internetplatform van GlobalRize. God zegene je.”

Waardevol

Ook Gift is blij met de bijbelcursus van GlobalRize, die ze haar vrienden kan aanbevelen. “Deze bijbelcursus was waardevol voor mij, ik heb er veel van geleerd”, schrijft ze. “Ik ben de waarde van Gods woord meer gaan inzien en mijn geloof in Christus is gegroeid.” Ze ziet nu dat we onze Schepper nodig hebben om te kunnen functioneren, zoals een wiel niet kan bewegen zonder motor. Gift vertelde vaak leugens om zaken te regelen, totdat ze erachter kwam dat God liegen beschouwt als zonde. “Ik ben geraakt door de Heilige Geest en merk dat ik nu de waarheid spreek. Mijn leven is daardoor het afgelopen jaar behoorlijk veranderd.”

Persoonlijke begeleiding

“Ik dacht dat ik automatische antwoorden van een robot zou ontvangen als ik mijn vragen en antwoorden zou insturen voor de bijbelcursus”, schrijft Deborah. Ze was verrast door de persoonlijke begeleiding van een mentor, die ze erg graag mocht. “Ik ben God dankbaar dat ik de cursus ben gaan doen en dat iemand me daarbij begeleidde!”

Wanhopig op zoek

Deborah wil vasthouden aan wat ze geleerd heeft, en ziet dat God de internetcursus gebruikt om haar te onderwijzen en regelmaat bijbrengt om haar dichter bij Hem te brengen, wat er ook gebeurt. “De bijbelcursus herinnert me eraan dat Jezus voor ons stierf aan het kruis”, zegt ze. “Ik ben wanhopig op zoek naar God en roep Hem aan in mijn gebeden omdat ik steeds dichter bij Hem wil leven. Ik weet nu dat God lijden toelaat, en dat het ongetwijfeld zal plaatsvinden in het leven van een christen.”

Scroll naar boven