Uzbekistan

Ruim 32 miljoen minst bereikte Oezbeken moe van strijd en armoede

Er wonen 349.000 christenen in Oezbekistan, nauwelijks meer dan één procent van de bevolking, verspreid over het hele land. Ze komen bij elkaar in kleine huisgemeenten. Christenen moeten voldoen aan de strenge regels van de overheid, die geregeld samenkomsten verstoort, bijbelstudiemateriaal in beslag neemt en huiskerkgangers oppakt. Familieleden en buurtgenoten oefenen zware druk uit om ex-moslims te laten terugkeren naar de islam, soms zelfs met geweld.

Werkloze jongeren

De Russisch-Orthodoxe kerken kunnen in de voormalige Sovjetrepubliek Oezbekistan in relatieve rust voortbestaan, hoewel 85 procent van de 33.469.203 Oezbeken moslim is. De islam maakt deel uit van de Oezbeekse culturele identiteit, waarbij vooral de plattelandsbevolking occulte praktijken beoefent.

In het Centraal-Aziatische land woedt een strijd tussen het post-Sovjet regime en islamitische bewegingen, waarbij duizenden werkloze jongeren zich aansluiten, ondanks een harde aanpak van de overheid. De Oezbeekse bevolking is moe van deze strijd, de armoede en corruptie en het uitblijven van vooruitgang.

Oezbeeks

Ruim 32 miljoen Oezbeken hebben waarschijnlijk nog nooit het evangelie van de Here Jezus gehoord, omdat ze behoren tot een bevolkingsgroep met minder dan 5% christenen. Meer dan 21 miljoen Oezbeken en andere Centraal-Aziaten spreken Oezbeeks, een Oost-Turkse taal, de officiële taal van Oezbekistan. GlobalRize verspreidt via internet het evangelie in het Oezbeeks, voornamelijk via haar partner People International. De zendingsorganisatie heeft op sociale media 8.000 Oezbeekse volgers, van wie maandelijks enkele honderden chatten met de beheerders of berichten liken en delen. In 2020 schreven 217 Oezbeken zich in voor de online-bijbelcursus van GlobalRize, veertig kregen een mentor toegewezen en vijf cursisten rondden de cursus af.

Scroll naar boven