Ranglijst onbereikten GlobalRize Libya

Libië

Het land waar het aantal christenen sterk daalt

Libië is een Arabisch Noord-Afrikaans land. Met nog geen 7 miljoen inwoners in een land dat ruim drie keer zo groot is als Frankrijk, is het een van de dunst bevolkte landen ter wereld. Dit komt omdat het land vrijwel geheel uit woestijn bestaat. De kuststreek is de enige uitzondering. Libië was onder kolonel Khadaffi door de olieinkomsten tot 2011 het hoogst ontwikkelde land in Afrika. Sindsdien is het land in een burgeroorlog geraakt die voor een sterke achteruitgang heeft gezorgd op vele terreinen.

 

Er zijn ruim 30.000 christenen in Libië. De meesten van hen zijn Egyptenaren en Ethiopiërs die er als gastarbeider werken. In 2015 werden 21 koptische christenen uit Egypte onthoofd door ISIS, en enkele maanden later, wat minder de pers haalde, werden 30 Ethiopische christenen vermoord.

Dit geeft de moeilijke situatie aan waarin christenen in Libië sinds de burgeroorlog verkeren. Daardoor is het aantal christenen de afgelopen jaren ook sterk gedaald. Het beperkte aantal Libische gelovigen heeft het nog zwaarder dan de buitenlandse gelovigen en komt samen in huiskerken.

De Arabische Facebookpagina van GlobalRize heeft meer dan 20.000 volgers in Libië. Via deze pagina krijgen Libiërs de gelegenheid in gesprek te gaan met Arabischsprekende vrijwilligers over het evangelie. Er komen ook inschrijvingen uit Libië op de bijbelcursussen van GlobalRize, maar opvallend genoeg zijn dat vooral Afrikanen die aan de Libische kust op een gelegenheid wachten naar Europa te gaan. Tot nu toe hebben 26 Arabische Libiërs contact gehad met een bijbelmentor van GlobalRize.

Scroll naar boven