Ranglijst onbereikten GlobalRize Mauritania

Mauritanië

Een woestijnland zonder kerken

Mauritanië is een groot Noord-Afrikaans land aan de Atlantische Oceaan. Het is ongeveer twee keer zo groot als Frankrijk, maar er wonen minder dan 5 miljoen mensen. De bevolking valt uiteen in drie groepen: 30% Bidhan (‘witte Moren’), 40% Haratin (‘zwarte moren’, die nog steeds in slaaf-achtige omstandigheden verkeren) en 30% zwarte Afrikanen. De grote meerderheid van de bevolking woont in het uiterste zuiden, omdat de Sahara de rest van het land beslaat.

 

De verschillende etnische groepen in Mauritanië hebben als overeenkomst dat ze vrijwel allemaal moslim zijn. Er zijn ongeveer tienduizend christenen in het land. Dit zijn vooral Afrikaanse gastarbeiders. Voor de Mauritaniërs zelf is het heel gevaarlijk christen te worden of te zijn. Familie, maatschappij en regering oefenen grote druk uit op de ongeveer 1000 Mauretaanse gelovigen om terug te keren naar de islam.

 

Voor GlobalRize is Mauritanië een van de moeilijker landen om te bereiken. Slechts een derde van de bevolking heeft toegang tot het internet. Tot nu toe zijn er vrijwel geen aanmeldingen voor een bijbelcursus vanuit Mauritanië. Wel hebben enkele duizenden Mauritaniërs een bijbelpagina van GlobalRize op Facebook geliket. Op deze manier klinkt ook in dit zeer gesloten land iets van het evangelie.

Scroll naar boven