Ranglijst onbereikten GlobalRize North-Korea

Noord-Korea

Atheïstisch Noord-Korea telt ruim 25 miljoen onbereikten

Ooit was de skyline van Pyongyang bezaaid met kerken. Rond 1900 werden veel mensen in het noordoosten van China, waar de bevolking voor veertig procent Koreaans is, christen. Zij trokken naar Pyongyang, dat toen het Jeruzalem van het Oosten werd genoemd. Soms zingt nog iemand uit een oud liedboek van de kerk.

Staatsgevaarlijk christendom

Tegenwoordig wonen in Noord-Korea 400.000 christenen op een bevolking van bijna 26 miljoen mensen, waarvan bijna 65 procent niet-religieus is. Ruim 25 miljoen Noord-Koreanen hebben in dit atheïstische land nauwelijks kans het evangelie te horen, omdat ze behoren tot volken met minder dan 5% christenen. Zij moeten dictator Kim Jong-un vol toewijding vereren en hebben hooguit contact met hulpverleners van organisaties die ontwikkelingsprojecten aanbieden. Hun liefde en zorg zijn van grote betekenis voor veel Noord-Koreanen.

Afgesloten van het wereldwijde web

Het christendom wordt door het regime gezien als staatsgevaarlijk, maar toch groeit het aantal christenen. Volgens een onderzoek onder 1231 Noord-Koreanen hadden vóór 2000 zestien Noord-Koreanen de Bijbel gelezen, nog niet één procent van de Noord-Koreaanse bevolking. Dat aantal is nu gestegen naar 559 personen. GlobalRize, die het evangelie deelt via het internet, is (nog) niet actief in Noord-Korea omdat het land vrijwel afgesloten is van het wereldwijde web.

Scroll naar boven