Ranglijst onbereikten GlobalRize Palestine

Palestijnse gebieden

Een krimpende christelijke minderheid

De Palestijnse gebieden zijn de Westbank en de Gazastrook. Deze gebieden werden na de onafhankelijkheidsoorlog van Israël bezet door respectievelijk Jordanië en Egypte. In 1967 nam Israël de macht over. Vanaf 1993 is er Palestijns zelfbestuur. In de Westbank wordt het bestuur gevormd door Fatah, in de Gazastrook door Hamas. De Palestijnse gebieden zijn zeer dichtbevolkt, vooral de Gazastrook. Naast de 5 miljoen Arabische Palestijnen wonen er ook een half miljoen Israëlische kolonisten in deze gebieden. De Palestijnse gebieden zijn door de Israëlische bezetting en het corrupte interne leiderschap voor een groot deel afhankelijk van internationale hulp.

Ongeveer 40.000 christenen, vooral op de Westbank

Christelijke Arabieren hebben een rijke geschiedenis in Israël en de Palestijnse gebieden. Verschillende orthodoxe kerkgenootschappen en zowel Rooms- als oosters-katholieken waren er goed vertegenwoordigd, terwijl er later ook kleinere protestantse kerken kwamen. Voor de Israëlische onafhankelijk was 10% van de Palestijnse bevolking christelijk. Dat is daarna in de Palestijnse gebieden hard gedaald door emigratie naar westerse landen, een voorkeur voor leven in Israël boven de Palestijnse gebieden, en het hogere geboortecijfer in moslimgezinnen. Hierdoor is het aandeel christenen in de Palestijnse gebieden gezakt tot onder de 1%. Er wonen in totaal ongeveer 40.000 christenen, vooral op de Westbank.

 

GlobalRize probeert via een Arabische Facebookpagina en Arabische bijbelcursussen ook de inwoners van de Palestijnse gebieden te bereiken. Dat lukt tot nu toe nog niet goed. De komende tijd zal er meer nadruk op het Arabische werk gelegd worden in de hoop dat ook meer Palestijnen het evangelie zullen gaan horen en geloven.

Scroll naar boven