Ranglijst onbereikten GlobalRize Turkey

Turkije

Ruim 83 miljoen Turken hoorden waarschijnlijk nog nooit het evangelie

Ruim 83 miljoen van de ruim 84 miljoen Turken hebben waarschijnlijk nog nooit de blijde boodschap van de Here Jezus gehoord omdat ze behoren tot een etnische groep met minder dan 5% christenen. Bijna 97 procent van de inwoners van Turkije is moslim, en het land herbergt slechts 173.000 christenen, vooral etnische Turken en Koerden. Paulus bracht tijdens een van zijn zendingsreizen ooit het evangelie in Turkije. Het in Zuidwest-Azië gelegen land was een hoedster van het christendom en de poort waardoor het christendom naar Europa kwam, maar is nu een voorvechter van de islam. Het aantal Turkse christenen daalde de laatste eeuw van 22 procent naar 0,21 procent van de bevolking.

Geloof geheim houden

Het religieus nationalisme in de samenleving legt veel druk op christenen. Christenen ervaren tegenstand uit hun familie- en vriendenkring, de samenleving en vanuit de overheid, waardoor het bijvoorbeeld moeilijk is een vergunning te krijgen voor kerkbouw. Christenen met een moslimachtergrond houden hun geloof vaak geheim, omdat hun bekering de familie-eer aantast én de Turkse identiteit.

Tanri’nin Sözleri

GlobalRize wil Turken en Koerden het evangelie brengen via internet door het aanbieden van Koerdische en Turkse Facebookpagina’s, zoals de Turkse Biblword Facebookpagina Tanri’nin Sözleri en de website Ankaraincil.org, wat Ankara Bijbel betekent. De social mediapagina’s van GlobalRize tellen 43.000 volgers, van wie 500 maandelijks reageren op berichten door die te liken of te delen of door in gesprek te gaan met de beheerder van de pagina.

Turks is de officiële taal van Turkije, maar ook van Cyprus en enkele plaatsen in Noord-Macedonië. Bovendien wordt het gesproken door Turkse minderheden op de Balkan en de Kaukasus en door immigranten in bijvoorbeeld Nederland. Afstammelingen van Turkse emigranten in het Midden-Oosten, zoals in Irak en Syrië, spreken Turkse dialecten.

“Ik geloof dat Jezus mijn Redder is”

De Turkse Hazel volgde de bijbelcursus van GlobalRize, als een van de acht Turkse bijbelcursisten. “Je hebt ervoor gezorgd dat ik me op mijn gemak voelde tijdens de Bijbelcursus”, schrijft hij aan zijn mentor. “Ik keek uit naar onze conversaties en was blij als je mijn werk nakeek, waardoor ik graag met de bijbelcursus doorging.” Hazel meldt dat hij veel heeft geleerd over het leven van Jezus Christus: hoe Hij leefde en voor ons stierf. “Ik geloof dat Jezus mijn Redder is, omdat de Bijbelcursus me liet zien dat Jezus Zijn leven als een offer gaf voor mij. Ik zal deze cursus aanbevelen bij mijn vrienden, omdat het een goede manier is om meer uit de Bijbel te leren.”

Scroll naar boven