Ranglijst onbereikten GlobalRize Bengalen

Bengalen

Christenen vormen een heel kleine minderheid

Veruit het grootste onbereikte volk ter wereld zijn de Bengalen uit Bangladesh, met 157 miljoen mensen.

 

De Bengalen hebben een rijke en diverse cultuur die wordt weerspiegeld in de muziek, dans, kunsten, festivals en de cuisine. Het meest prominente culturele festival is het Bengaalse nieuwjaar, Pohela Boishakh, dat in het hele land met groot enthousiasme wordt gevierd.

 

De Bengalen maken Bangladesh tot een etnisch homogeen land, omdat ongeveer 95% van de bevolking Bengaals is. Bangladesh heeft een economie in ontwikkeling, waarbij bijna de helft van de beroepsbevolking in de landbouw werkzaam is. Het land is de op één na grootste kledingproducent ter wereld en de textielindustrie levert dan ook een belangrijke bijdrage aan de economie.

Het land heeft ook aanzienlijke vooruitgang geboekt op het gebied van informatietechnologie, farmaceutica en scheepsbouw. Ondanks uitdagingen als armoede, corruptie en natuurrampen heeft Bangladesh de afgelopen jaren aanzienlijke vooruitgang geboekt, waarbij de economie gestaag groeide en het land in 2015 de status van lager- middeninkomen bereikte.

 

De Bengalen zijn in grote meerderheid islamitisch, maar bijna 10% van hen is hindoeïstisch. Islam is de staatsgodsdienst in Bangladesh en eist een steeds belangrijkere plaats op in het openbare leven. Een citaat van de Bengaalse schrijver K. Anis Ahmed is tekenend: ”Tijdens mijn schooljaren in de jaren tachtig was religie een kwestie van persoonlijke keuze. Niemand keek er gek van op als je ervoor koos om niet te vasten tijdens de ramadan. Eet vandaag in het openbaar in de vastenperiode, dan spreken vreemden je erop aan. Dankzij programma’s op kabeltelevisie, sociale media en groepsbijeenkomsten zijn islamisten er in alarmerende mate in geslaagd de neutrale staat af te schilderen als een bedreiging voor de islam.” 

 

Christenen vormen een heel kleine minderheid. De christenen hebben grotendeels een hindoeïstische achtergrond. De laatste decennia zijn er ook meer mensen christen geworden vanuit de moslimgemeenschap. Dit zou kunnen gaan om ongeveer 100.000 mensen. Maar omdat het Bengaalse volk zo groot is, is het percentage christenen nog steeds heel laag. 0,3% van de Bengalen is christen.

Scroll naar boven