Birmezen

Voor de Birmezen (Myanmar) vormt de boeddhistische tempel het hart van het sociale leven.

Het elfde-grootste onbereikte volk ter wereld zijn de Birmezen in Myanmar, met 31 miljoen mensen.

 

De Birmezen zijn de meerderheid en de dominante bevolking van de Zuidoost-Aziatische natie Myanmar. Rijst is het dagelijkse voedsel van de Birmezen. Birmese boeren verbouwen rijst in geïrrigeerde velden. Ze verbouwen ook tropisch fruit, groenten, palmbomen en kokosnoten. De meeste gezinnen op het platteland fokken ook kippen en een paar geiten en varkens als aanvulling op hun dieet.

 

Een Birmese boer gebruikt vaak vee en buffels om zware houten ploegen te trekken. Op het platteland stoppen kinderen vaak na een paar jaar met school om hun gezin te helpen de kost te verdienen. Stedelijke Birmezen leven net als in westerse landen. Ze werken o.a. in het onderwijs, de detailhandel, de industrie, de bouw of op een kantoor.

Huwelijken zijn monogaam en worden zelden door de ouders gearrangeerd. Jonge stellen wonen de eerste jaren na hun huwelijk meestal bij de ouders van de bruid. Dan zullen ze na twee of drie jaar hun eigen huis opzetten.

 

De belangrijkste sociale instelling in Birmese gemeenschappen is de boeddhistische tempel. Het symboliseert de eenheid onder de dorpelingen en biedt een breed scala aan activiteiten voor de mensen. Het is een grote eer voor een zoon van een Birmese familie om in een boeddhistisch klooster te treden.

 

De Birmezen hebben hun boeddhistische overtuigingen vermengd met animisme. De Birmezen brengen hun leven door met het proberen de boze geesten (‘nats’) te sussen, zodat ze worden beschermd tegen andere boze geesten die hen kwaad willen doen. Typische Birmese huizen hebben altaren voor de geesten, evenals een beeld van Boeddha. De dorpssjamaan verbindt de mensen met de spirituele wereld. Hij levert amuletten die de mensen zouden moeten beschermen.

Volgens hun boeddhistische geloof geloven de Birmezen dat de dood geen bedreiging vormt voor iemand die goede daden heeft verricht. In plaats daarvan is de dood gewoon een ‘overgang’ van het ene leven naar het andere. Boeddhisten geloven dat degenen met minder verdienste herboren worden als demonen, geesten, dieren of bewoners van de hel.

 

Veel van de etnische minderheden in Myanmar hebben aanzienlijke aantallen christenen, maar een grote doorbraak voor het evangelie onder de Birmezen is tot nu toe uitgebleven. Ongeveer 0,4% van hen is christen.

Bron: Joshua Project

Scroll naar boven