Hausa

De Hausa wonen in zowel Indonesië als West-Afrika. Ze zijn vooral islamitisch.

Het zesde-grootste onbereikte volk ter wereld zijn de Hausa in Indonesië, met 37 miljoen mensen. Daarnaast zijn er nog ruim vijftien miljoen Hausa in andere landen.

 

De Hausa zijn de grootste etnische groep in heel West-Afrika. Ze wonen vooral in Noord- en Noordwest-Nigeria, een gebied dat bekend staat als ‘Hausaland’. De Hausa zijn al eeuwenlang nauw betrokken bij internationale handel. Handelaren ruilden goud uit het Midden-Oosten voor leer, handwerk en voedsel.

 

Hoewel Engels wordt erkend als de officiële taal van het land, is Hausa hard op weg de hoofdtaal van Noord-Nigeria te worden. De Hausa zijn zeer invloedrijk in West-Afrika, zowel cultureel als politiek.

Veel van de Hausa hebben polygame huwelijken. Die zijn niet heel stabiel: de helft van alle vrouwen heeft een scheiding meegemaakt, maar meestal hertrouwen ze zelf.

 

In vergelijking met sommige andere Afrikaanse stammen hebben de Hausa een redelijke standaard op het gebied van gezondheidszorg, voeding, onderdak, elektriciteit en onderwijs. Het leven voor veel Hausa is echter nog steeds erg moeilijk. Zo is bijna een derde van hen werkloos en kan slechts ongeveer de helft van de bevolking lezen en schrijven. De gemiddelde levensverwachting van een Nigeriaan is slechts 53 jaar.

 

Omdat de islam door heel West-Afrika is verspreid door Hausa-handelaren en imams, is de algemene verwachting dat een Hausa moslim is. Het is moeilijk voor een Hausa om het islamitische geloof te verlaten en er is intense vervolging van de christenen onder hen.

 

Toch zijn er meer christenen onder de Hausa dan onder sommige andere onbereikte volken, omdat de Hausa vaak ook temidden van andere stammen wonen en zo in contact komen met christenen.

Bron: Joshua Project

Scroll naar boven