Marokkaanse Arabieren

De meeste Marokkaanse Arabieren zijn boeren en vrijwel allemaal zijn ze moslim.

Het veertiende-grootste onbereikte volk ter wereld zijn de Marokkaanse Arabieren, met 24 miljoen mensen.

 

De voorouders van de Marokkaanse Arabieren komen uit de Arabische Woestijn. Van daaruit migreerden ze geleidelijk naar Noord-Afrika. Door de eeuwen heen zijn de Arabieren enigszins vermengd geraakt met de Berbers, en dit heeft hun manier van leven beïnvloed. Toch zijn de twee groepen gescheiden gebleven.

 

Maar het onderscheid is niet altijd gemakkelijk te maken en ook niet terug te vinden in officiële statistieken. Daarom is het niet mogelijk met zekerheid hun aantal te noemen; er worden ook lagere aantallen Marokkaanse Arabieren genoemd (en dus hogere aantallen Berbers).

Sociaal gezien zijn er twee contrasterende groepen Marokkaanse Arabieren: zij die in de steden wonen en die op het platteland. Onder de Arabieren op het platteland hebben zich verschillende klassen gevormd, waaronder edelen (vermeende afstammelingen van Mohammed), grootgrondbezitters, boeren en pachtboeren. Marokkaanse Arabieren wonen voornamelijk in de noordelijke en westelijke delen van Marokko. Ze wonen echter het liefst in de vruchtbaardere streken in de buurt van de Middellandse Zee.

 

De meeste Marokkaanse Arabieren zijn boeren op het platteland. Daarom is landbouw hun manier van leven geworden. Omdat de Arabieren dol zijn op granen, produceren en consumeren ze grote hoeveelheden gerst, tarwe en granen. In gebieden waar water in overvloed is, verbouwen ze andere basisproducten zoals tomaten, aardappelen, bonen en erwten. Ze verbouwen ook druiven, olijven, sinaasappels, perziken en peren. De meeste boeren op het platteland fokken kippen, geiten en schapen. Deze aanvullende voedselbron levert melk, eieren, boter en vlees.

 

Of het nu in steden of dorpen is, de vrouwen en mannen hebben verschillende banen. In de dorpen bewerken de mannen het land, hoeden ze de dieren en zorgen ze voor bescherming, terwijl de vrouwen het huishouden doen en voor de kinderen zorgen. Dorpsvrouwen hebben ook een paar agrarische taken: de koeien, geiten en schapen melken en boter maken. In de steden werken vrouwen nooit buitenshuis. Traditionele rollen bestaan, maar worden beïnvloed door de westerse cultuur.

 

Vrijwel alle Marokkaanse Arabieren in deze regio zijn moslim. Ze houden zich aan de koran en houden zich aan de vijf fundamentele ‘pijlers’ van de islam, waaronder de belijdenis dat er geen god is dan Allah en dat Mohammed zijn profeet is; vijf keer per dag bidden terwijl je naar Mekka kijkt; royaal aalmoezen geven; vasten tijdens de Ramadan, de negende maand van het moslimjaar; en proberen minstens één bedevaart naar Mekka te maken. Onder de Marokkaanse Arabieren zijn naar schatting ruim 20.000 christenen, die vaak in huiskerken samenkomen.

Bron: Joshua Project

Scroll naar boven