Nigeriaanse Fulani

De Fulani verwerpen alles wat hun nomadische levensstijl kan bedreigen. De meesten zijn moslim.

Het negentiende-grootste onbereikte volk ter wereld zijn de Fulani in Nigeria, met 18 miljoen mensen.


De Nigeriaanse Fulani zijn met elkaar verbonden door hun taal Fulfulde en hun islamitische geloof. Het zijn voornamelijk veehoeders in het savannegebied. Ze migreren over het algemeen tussen twee locaties, een voor het droge seizoen en een voor het regenseizoen. In tijden van overvloedige regen gaat dat heel goed, maar in periodes van droogte kunnen ze verhongeren. Het aantal runderen bepaalt de rijkdom van een Fulani. Deze semi-nomaden verwerpen fel alles wat zij beschouwen als bedreiging voor hun nomadische levensstijl. Dit omvat onderwijs (ze zijn meestal niet-geletterd) en permanente woningen. De Nigeriaanse Fulani hebben dan ook conflicten met gevestigde boeren.

Ze strijden om hetzelfde land. Boeren blijven op hun plek en verbouwen gewassen op specifiek land, wat nomadische herders zoals de Nigeriaanse Fulani beperkt in waar ze met hun kudden kunnen komen. De Fulani verliezen geleidelijk hun traditionele graasland. Lokale overheden moedigen de Fulani aan om zich op één plek te vestigen en landbouw te beginnen.

 

Van de Nigeriaanse Fulani wordt verwacht dat ze een code van hoog moreel gedrag volgen die bekend staat als Pulaaku. Pulaaku prijst deugden zoals vriendelijkheid, moed, geduld, tolerantie, doorzettingsvermogen, eerlijkheid, ijver, vrijgevigheid en waardigheid. Waardigheid blijkt onder andere uit een gereserveerde houding, die Fulani in het openbare leven karakteriseert.

 

De Fulani behoorden tot de eerste West-Afrikanen die zich tot de islam bekeerden, en dit religieuze systeem staat centraal in hun identiteit. Het verlaten van de islam zal ernstige gevolgen hebben voor degenen die ervoor kiezen om Isa of Jezus te volgen. Ze oefenen nog steeds pre-islamitische rituelen uit die door meer orthodoxe moslims zouden worden afgekeurd. Ze geloven dat Allah te ver weg is om hen te helpen met hun dagelijkse behoeften. Er zijn meer dan 10.000 christenen onder de Fulani’s, en dat aantal groeit omdat zij in het multi-religieuze Nigeria een grotere kans hebben om in contact te komen met christenen dan vele andere onbereikte volken.

Scroll naar boven