Oezbeken

De Oezbeken zijn verwant aan de Turken. Veel van de jongere generatie is niet-religieus.

Het twaalfde-grootste onbereikte volk ter wereld zijn de Oezbeken, met 28 miljoen mensen.

 

De Oezbeken zijn een aan de Turken verwant volk uit Centraal-Azië. Traditioneel waren de meeste Oezbeken semi-nomadische herders; tegenwoordig zijn de meeste mensen die in Centraal-Azië wonen echter ofwel boer of wonen en werken in grotere steden en dorpen. Onder degenen die boeren, is katoen het belangrijkste gewas. Fruit, groenten en granen worden ook verbouwd.

 

Hun gemeenschappelijke hoofdvoedsel is rijst en “osh” is het nationale gerecht gekookt met rijst. Pasta is ook een veelgebruikt voedingsmiddel.

Het is waarschijnlijk honderden jaren geleden naar Centraal-Azië gebracht door Italiaanse of Chinese handelaren die langs de Zijderoute reisden.

 

De traditionele kleding van de Oezbeken is zeer karakteristiek. Maar tegenwoordig dragen de meesten kleding in westerse stijl, vooral degenen die in grote, voormalige Sovjetsteden wonen.

 

De meeste Oezbeken zijn soennitische moslims van de Hanafi-tak. De Oezbeken zijn over het algemeen geen orthodoxe moslims. Veel volksgeloof is vermengd met hun islamitische praktijken. Veel van de jongere generatie is in de praktijk atheïst of niet-religieus, hoewel ze niet snel hun moslimidentiteit zullen verloochenen. Er zijn slechts enkele duizenden christenen bekend onder de Oezbeken.

Bron: Joshua Project

Scroll naar boven