
Pashtun
- Land: Pakistan
- Taal: Pashto
- Inwoners: 31 miljoen
- Voornaamste religie: Islam
- Christelijke bevolking: < 0.1%
De Pasjtoen uit Pakistan en Afghanistan bestaan uit tientallen stammen. Ze zijn heel gastvrij.
Het negende-grootste onbereikte volk ter wereld zijn de Pasjtoen in Pakistan, met 31 miljoen mensen.
De Pasjtoen, die naast Pakistan ook in Afghanistan wonen, worden wel de grootste islamitische tribale samenleving ter wereld genoemd. Er zijn minstens 30 grote stammen en talloze substammen en clans. Verspreid over een uitgestrekt geografisch gebied en verscheurd door sociaal-economische, politieke, tribale en taalkundige verschillen, delen de Pashtuns niettemin een uniek gevoel van gemeenschappelijke identiteit. De Pashtun-identiteit is gebaseerd op vier elementen: afstamming van een gemeenschappelijke voorouder; islam; de taal (Pasjtoe); en vooral de Pashtunwali erecode.
De Pashtunwali erecode legt veel nadruk op gastvrijheid, waardoor de Pasjtoen een van de meest gastvrije volken ter aarde vormen. Maar ook eerwraak maakt er onderdeel van uit, en het bewaken van de eer van vrouwen, waardoor de burkha gebruikt wordt.
In de jaren ’90 vormden Pasjtoen stamgebieden en duizenden door Arabieren gefinancierde madrassa’s (religieuze scholen) in heel Pakistan de voedingsbodem voor de opkomst van de Taliban-beweging in Afghanistan. De fundamentalistische islam speelt dus een belangrijke rol in het volksleven van de Pasjtoen.
De eerste pogingen om de Pasjtoen te bereiken met het evangelie stammen uit 1818, toen William Carey delen van het Oude Testament in het Pasjtoe vertaalde. In de Engelse koloniale tijd en ook daarna werd op allerlei manieren het evangelie bekend gemaakt onder de Pasjtoen. Toch zijn er maar weinig Pasjtoen-christenen, en door de toenemende islamisering in Pakistan worden ze steeds moeilijker te bereiken met het evangelie.