Ranglijst onbereikten GlobalRize Rajput

Rajput

De Rajputs uit India hebben een trotse voorgeschiedenis en aanbidden meerdere goden.

Het dertiende-grootste onbereikte volk ter wereld zijn de Rajput in India, met 27 miljoen mensen.

 

De Rajputs, die deel uitmaakten van de Kshatrya varna, de hoogste groep kasten na de Brahmanen, werden in de zevende eeuw politiek belangrijk. Vanaf ongeveer 800 na Christus heersten Rajput-dynastieën over Noord-India. Zij vormden het belangrijkste obstakel voor de islamitische overheersing van het hindoeïstische subcontinent.

 

Meer dan 500 jaar lang waren Rajputs de krijgers die koninkrijken verdedigden tegen indringers en anderen veroverden.

Waar mogelijk vestigden Rajputs zich, werden edelen en leidden het leven van landadel. De meeste Rajputs wonen in de noordwestelijke staat Rajasthan, maar verder ook verspreid over heel India.

 

Tegen de jaren dertig van de vorige eeuw registreerde de Indiase volkstelling niet meer dat iemand Rajput is, dus hun identiteit is sindsdien minder duidelijk. Begin jaren zeventig schafte de Indiase premier Indira Gandhi de titels en eigendomsrechten van Rajput af. Toch hebben de Rajputs hun trotse geschiedenis van verovering, moed en militaire macht levend gehouden.

 

Hindoes uit een hogere kaste worden vaak aanhangers van meerdere goden. Typisch, de meeste Rajputs aanbidden Shiva (de vernietiger), Surya (de zonnegod) en Durga (de moedergodin). Ze hebben ook beschermgoden tot wie ze zich kunnen wenden voor bescherming. Ze vieren Dasahara, een festival gewijd aan Durga. Tijdens dit festival offeren ze een buffel om de overwinning van deze godin op een buffeldemon te vieren. Er zijn slechts enkele duizenden christenen onder de Rajputs bekend.

(Bron: Joshua Project)

Scroll naar boven