Shaikh

Het aantal christenen ligt ver onder de 0,1%

Het tweede-grootste onbereikte volk ter wereld zijn de Shaikh in India, met 71 miljoen mensen.

 

De Shaikh vormen een moslimgemeenschap in India die verspreid is over verschillende regio’s van het land, waaronder Uttar Pradesh, Bihar, Maharashtra en Gujarat. ‘Shaikh’ komt van het woord ‘sjeik’, wat door moslims uit de Arabische wereld in India geïntroduceerd werd. Bekeerlingen tot de islam in India werden al snel als aparte subkaste beschouwd, en kregen de naam Shaikh. De Shaikh in India spreken vooral Urdu. Een behoorlijk aantal van hen in geëmigreerd naar Pakistan, omdat dat een islamitisch land is. 

Vroeger waren de Shaikhs vooral betrokken bij handel, landbouw en het leger. Tegenwoordig komen ze voor in vrijwel elke beroepsgroep. De Shaikh-gemeenschap in India volgt in meerderheid de soennitische islam en heeft een rijk cultureel erfgoed dat poëzie, muziek en dans omvat. De Shaikhs vieren uitgebreid de islamitische festivals, waaronder Eid al-Fitr en Eid al-Adha. Naast de soennitische Shaikhs zijn er ook sjiietische moslims en aanhangers van het soefisme.  

 

Er zijn christenen onder de Shaikh, maar hun aantal is heel beperkt en ligt ver onder de 0,1%. Precieze informatie is hier niet over bekend. Het evangelie wordt op verschillende manieren gedeeld met de Shaikh, maar tot nu toe zijn er weinig mensen die christen worden. Tot de uitzonderingen behoort een van de taalteamleiders van GlobalRize, die ook de achternaam Shaikh draagt. Vanuit een moslimachtergrond tot geloof gekomen, zet hij zich er nu voor in dat velen van zijn volksgenoten ook het evangelie horen.

Scroll naar boven