
Soenda
- Land: Indonesië
- Taal: Soenda
- Inwoners: 38 miljoen
- Voornaamste religie: Islam
- Christelijke bevolking: 0.5%
Soendanezen geloven dat het hebben van een Soendanees karakter (kasundaan) het beste levenspad is.
De vijfde-grootste onbereikte bevolkingsgroep ter wereld zijn de Soenda in Indonesië.
De Soenda wonen op West-Java. Van oudsher zijn de Soendanezen boeren, zowel voor hun eigen behoeften als voor de handel. Vanwege de vruchtbaarheid van het land is West-Java een geweldig gebied voor landbouw en plantages. Dit gebied staat al lang bekend als de “rijstmand” van Indonesië. Naast het verbouwen van rijst zijn er ook theeplantages, met name in de bergachtige gebieden. Secundaire gewassen en fruit groeien ook goed en overvloedig.
De Soendanezen staan bekend om hun vriendelijkheid. Ze lijken op de Javanen, vooral in de manier waarop ze zich kleden en hoe ze boeren. De Soendanezen leggen meer nadruk op familie en openheid, terwijl de Javanen meer formeel en hiërarchisch zijn.
Soendanezen geloven dat het hebben van een Soendanees karakter (kasundaan) het beste levenspad is. Dit personage kan worden samengevat als cageur (gezond), bageur (goed), beneur (rechtvaardig), singeur (introspectief) en pinteur (intelligent). Dit type karakter wordt nagestreefd door mensen van West-Java sinds de dagen van het koninkrijk Salakanagara (130-362 n.Chr.). Hoewel ze op het eiland Java wonen, beschouwen de Soenda hun woonplaats niet als “Java”, maar als “het land van Soenda”, met een eigen cultuur. Iemand die van West-Java naar Midden-Java of Oost-Java verhuist, zou ‘naar Java’ zijn verhuisd.
Industriële ontwikkeling en grote woningbouwprojecten beginnen de manier van leven van Sunda te veranderen. Veel Sunda werken niet meer als boer. Velen bekleden invloedrijke posities in de overheid, terwijl anderen zakenmensen zijn geworden. In de Sunda-samenleving zijn er drie autoriteiten met een sterke invloed: (1) de islamitische religieuze leiders; (2) de lokale overheidsfunctionarissen; (3) de sjamanen met bovennatuurlijke vermogens. Dit laatste is opmerkelijk onder een islamitisch volk. Bijna alle Soendanezen zijn moslim en ze zijn sterker aan de islam verknocht dan Javanen. Tegelijkertijd is in veel gebieden de islam vermengd met de traditionele godsdienstige Soenda-gebruiken die soms haaks staan op de islam.
Sinds het midden van de 19e eeuw is er zendingswerk onder de Soendanezen geweest. Daarom zijn er meer christenen onder hen dan onder vele andere onbereikte volken. Toch is het aantal christenen tot nu toe beperkt gebleven tot een half procent van de bevolking.
Bron: Joshua project