Turken

De Turken hebben een sterke nationale identiteit die gekoppeld is aan de islam.

Het derde-grootste onbereikte volk ter wereld wordt gevormd door de Turken, met 61 miljoen mensen. Zij vormen de dominante bevolkingsgroep in Turkije.

 

De geschiedenis van de Turken in Turkije gaat terug tot de 11e eeuw toen de Seltsjoekse Turken vanuit Centraal-Azië migreerden en een machtig rijk vestigden in Anatolië. Later ontstond het Ottomaanse rijk, dat een van de machtigste en invloedrijkste staten ter wereld werd en ervoor zorgde dat hele huidige Turkije Turks en islamitisch werd. De moderne Republiek Turkije werd in 1923 opgericht onder leiding van Mustafa Kemal Atatürk, die het land probeerde te moderniseren en aansluiting zocht bij het westen.

De cultuur van Turkije is een mix van oude en moderne invloeden, met een sterke nadruk op gastvrijheid, familiewaarden en eten. De Turkse economie is een van de grootste in het Midden-Oosten en wordt aangedreven door de industriële en dienstensector. Ondanks het economische succes staat Turkije voor verschillende uitdagingen, waaronder hoge werkloosheid, inflatie en politieke instabiliteit. Niettemin blijft het land een belangrijke speler in de regio, met een unieke geschiedenis en levendige cultuur die bezoekers van over de hele wereld blijven trekken.

 

De Turken hebben een sterke nationale identiteit die gekoppeld is aan de islam. Er is een beweging geweest naar een strengere islam, maar het laatste decennium neemt de greep van de islam op het openbare leven af. Maar ongeveer 10% van de bevolking is streng islamitisch. Dat leidt echter niet tot grotere openheid voor het christelijk geloof.

 

In het land Turkije is het christendom binnen een eeuw gekrompen van bijna een kwart van de bevolking naar 0,2%. Dit komt door genocide en grootschalige emigratie. Maar onder het volk van de Turken heeft het christendom nog nooit goed geworteld. Onder de vele miljoenen etnische Turken zijn maar enkele duizenden christenen. 

Scroll naar boven