Verhalen vanuit ons werkveld

Amir uit Afghanistan: “Ik wil Jezus helemaal leren kennen”

Verhalen vanuit ons werkveld

Amir uit Afghanistan: “Ik wil Jezus helemaal leren kennen”

“Kun je me alles vertellen over Jezus? Ik wil Hem helemaal leren kennen.” Amir* uit Afghanistan kwam met dit verzoek aan zijn mentor (Marten Visser) toen hij via WhatsApp begon aan de cursus ‘The Life of Jesus’.

Amir, student aan de universiteit van Kabul, liet al snel blijken dat hij leergierig was. “Mag ik al mijn vragen aan jou stellen? Ik wil alles weten en jouw beste student worden!” Hij stelde voor om te stoppen met de cursus en gewoon samen de Bijbel te gaan lezen. Wat bijzonder om iemand uit een land dat bovenaan de Ranglijst Onbereikten staat, te begeleiden!

Verwarrend

Amir en Marten begonnen te lezen in Lukas 1. Amir vond het verwarrend wat hij over Jezus hoorde. “Weet je wel wat er in de Koran staat over Jezus?” Dat klopte niet met wat hij in de Bijbel over hem las en wat zijn mentor over Hem zei. “Wil je me helpen om het allemaal te begrijpen?” vroeg hij. Hij stelde ook steeds vragen die niet direct uit de tekst opkwamen, zoals: Hoe kom ik in de hemel? Zijn Engels was erg beperkt, dus schakelde hij over op het Dari, dat Marten met behulp van Google Translate vertaalde. Marten stuurde hem ook een link naar een website waar hij de Bijbel in het Dari kon lezen. 

Levensgevaarlijk

Op een gegeven moment was er een poosje geen contact. Later bleek dat hij druk was met examens op de universiteit. “Maar ik denk wel voortdurend aan God en hoe ik meer over Hem te weten kan komen”, vertrouwde hij zijn mentor toe. Zijn terugkeer was echter van korte duur. Ineens liet hij weten dat hij niet verder kon gaan met het contact. “Mijn telefoon wordt hier op de universiteit gecontroleerd. Als ze zien dat ik gesprekken over Jezus en de Bijbel heb, is dat levensgevaarlijk.” Dat is niet overdreven. Afghanistan is een van de gevaarlijkste landen ter wereld om christen te zijn.  

Minder geestelijke vragen

Geruime tijd bleef het stil. Tot Marten recent weer een berichtje van hem kreeg, waarin hij vertelde dat hij klaar was met zijn studie en dus niet meer op de universiteit kwam. Hij kon zijn zoektocht naar Jezus vervolgen. 

Toch is het contact nu anders dan aan het begin. Amir komt minder met geestelijke vragen, en is vooral veel bezig met de situatie van zijn land en zijn eigen positie daarin. “Ik heb het heel moeilijk in Afghanistan; wil je voor me bidden?” vraagt hij. Ook heeft hij het steeds over goede mensen – aanleiding voor Marten om te benadrukken dat er door Jezus juist hoop is voor zondaren. 

De laatste vraag die Marten aan hem heeft gesteld, is: “In Lukas 2 kondigt een engel de geboorte aan van de Messias. In vers 11 staat dat Hij Zaligmaker, Christus en Here is. Wat zegt dat over Jezus?” Zal Amir reageren? Het is spannend, en het enige wat je als mentor kunt doen, is bidden dat God met hem door zal gaan. En vervolgens afwachten of hij reageert.

Update: inmiddels is het een paar weken later. Amir heeft gereageerd! En het mooie is dat het contact met hem weer geestelijke diepgang heeft. Amir is serieus bezig met het Woord van God en wil er zelf in verder lezen. “Ik voel me heel relaxed als ik de Bijbel lees”, zegt Amir. Hij is nieuwsgierig naar hoe de Bijbel in elkaar zit en stelt er goede vragen over. Wat een gebedsverhoring dat hij weer in beeld is!

Bid voor Amir!

Bid je met ons mee …

… dat Amir bezig zal blijven met het evangelie?

… voor de veiligheid van Amir? 

… dat veel meer Afghanen Jezus zullen zoeken en vinden?

 

*niet zijn echte naam

 

Photo by Mohammad Husaini on Unsplash

Scroll naar boven