Verhalen vanuit ons werkveld

Christen in Somalië wijst mensen online op Jezus

Verhalen vanuit ons werkveld

Christen in Somalië wijst mensen online op Jezus

In Somalië is het levensgevaarlijk om christen te zijn. Het verlaten van het islamitische geloof wordt gezien als verraad aan de gemeenschap. Daarom is het zo bijzonder wanneer we bericht krijgen van een christen uit Somalië, die bovendien actief is om goede nieuws van Jezus Christus te delen.

Evangelisatie in Somalië

Drie jaar geleden kreeg deze man – we noemen hem Hassan* – door de Heilige Geest het verlangen om online een platform te starten waarmee hij zijn landgenoten kan bereiken met het evangelie. Hij heeft meer dan duizend volgers. Tien mensen, vooral jonge mensen, uit verschillende delen van het land hebben Jezus leren kennen als hun Heer en Verlosser.

Bijbel beter begrijpen

Hassan schrijft: ‘Als je moslimjongeren wilt bereiken, moet je het Woord van God op een eenvoudige en heldere manier uitleggen. De meesten van het beheersen het Engels niet. Bijna elke week ontvang ik online berichten van hen.’

Twee jaar geleden volgde Hassan de Bible Basics cursus van GlobalRize. ‘Deze cursus hielp me om de Bijbel veel beter te begrijpen. Ik heb de cursus daarna minstens tien keer herlezen,’ vertelt hij. Graag wil hij de cursus vertalen in het Somali zodat zijn landgenoten er ook toegang toe zullen hebben.

Eenzaam

Open Doors schrijft over de situatie van christenen in Somalië het volgende: ‘Ook als [christenen] geen doelwit zijn van terroristische groepen, ervaren ze extreme onderdrukking. Als de islamitische familie of gemeenschap erachter komt dat iemand christen is, dan wordt die persoon lastiggevallen, bedreigd en onder druk gezet terug te keren naar de islam. Soms leidt alleen al de verdenking van bekering tot gruwelijke moord. Andere christenen ontmoeten is niet mogelijk.’

Christenen verkeren dus in een extreem kwetsbare positie en zijn veelal alleen. Juist daarom is het zo bijzonder dat Hassan de moed heeft om online present te zijn. Het is bijzonder wat hij boven zijn email aan ons schrijft: ‘Genade, barmhartigheid en vrede van God de Vader en Christus Jezus onze Heer’. Bid voor zijn veiligheid; bid dat veel Somaliërs naar hem toe gaan met vragen en dat vele mensen tot geloof zullen komen. Bid ook dat er een einde komt aan de christenvervolging.

Scroll naar boven