Verhalen vanuit ons werkveld

Ella Resplandece bemoedigt talloze vrouwen in Latijns-Amerika

Verhalen vanuit ons werkveld

Ella Resplandece bemoedigt talloze vrouwen in Latijns-Amerika

Het GlobalRize-merk ‘Ella Resplandece’ (de Spaanse She Rises) heeft in de afgelopen periode vele vrouwen in Latijns-Amerika kunnen inspireren met bijbelse boodschappen. Twee vrouwen die zich met veel enthousiasme inzetten voor Ella Resplandece zijn Lillian uit Cuba en Xiomara uit Peru. 

Lillian, tandarts en professor aan het plaatselijke seminarie, schrijft artikelen voor de website van Ella Resplandece. Daarnaast is ze mentor. Ze legt uit waarom ze meedoet: “Ik schrijf graag en wil de talenten die God mij heeft gegeven gebruiken om het evangelie te verspreiden.” 

Hart voor Cuba

Lillian en haar man zijn beiden actief in hun gemeente, de Methodistenkerk van Cuba: zij zingt en haar man speelt op de piano. Hun voorganger staat er helemaal achter dat ze vrijwilliger is geworden voor Ella Resplandece. De gemeente heeft echt hart voor Cuba, een land dat sterk gestempeld is door het communisme. Door beter internet zijn er meer kansen voor internetzending. Kerken in het land benutten de relatieve openheid die er is en delen het evangelie. 

Whatsappgroepen

Lillian is ook moderator van een van de Whatsappgroepen van Ella Resplandece. Het is bijzonder wat er gebeurt in die groepen, waarvan er in totaal acht zijn met 1150 deelnemers. De moderators delen elke dag devotionals en bidden voor de geestelijke, lichamelijke en financiële noden van deze vrouwen. Ze worden aangemoedigd om zich aan te sluiten bij een kerk in hun buurt. In bijzondere gevallen (bijv. scheidingsproblemen en huiselijk geweld) worden ze doorverwezen naar counseling. Een van de vrouwen uit Cuba die meedoet, zegt: “Veel zusters hebben Jezus aanvaard als hun persoonlijke Redder. Het is een buitengewone ervaring.” 

“Mijn leven gaat niet over mij”

Ook Xiomara uit Peru schrijft artikelen voor de website van Ella Resplandece. Zij studeert aan een theologisch seminarie en schrijft al sinds ze een klein meisje was. Op de vraag waarom ze vrijwilliger is voor Ella Resplandece, geeft ze als antwoord: “Een van de verzen die mijn leven heeft gekenmerkt, is Johannes 17:3 ‘En dit is het eeuwige leven, dat zij u kennen, de enige waarachtige God, en Jezus Christus, Die U gezonden heeft.’ Mijn leven gaat niet over mij, maar over de Heer. Alles wat Hij mij heeft gegeven, is voor Hem (Romeinen 11:36). Dezelfde genade die mij heeft gered, is voldoende om mij te vervullen zodat ik kan doen wat de Heer van mij vraagt. Ik heb nog veel meer te vertellen en daarom schrijf ik, omdat de Heer mij meer heeft gegeven dan ik verdien.” 

Xiomara is ook actief in haar kerkelijke gemeente. Ze helpt haar voorganger bij het samenstellen van studiemateriaal voor de broeders van de kerkenraad. Ook heeft ze de leiding over een leeshoek in de kerk en moedigt ze gemeenteleden aan om te lezen en te studeren.

Huwelijken hersteld

Het is prachtig wat er gebeurt in de bediening van Ella Resplandece. Zo bemoedigend om de impact te zien op het leven van de vrouwen door de ‘daily devotionals’ die het team deelt, met boodschappen van hoop, vergeving en bemoediging. Ella Resplandece heeft momenteel 140.291 volgers op hun Facebook-pagina. Elke maand delen we een thema en maken we twee posts in de ochtend. In de middag/avond plaatsen we een ‘devotional’ en een bijbelcitaat of gebed. 

Er zijn huwelijken hersteld; vrouwen zijn uit een depressie gekomen, keren terug naar hun kerken of beginnen samen te komen. Maresa den Oudsten in Peru is teamleider. Met haar enorme inzet leidt zij alles in goede banen. Zij coördineert de thema’s, de posts op Facebook, nodigt vrouwen uit om lid te worden van Whatsappgroepen en begeleidt vrouwen die haar benaderen vanwege scheidingsproblemen en/of huiselijk geweld. 

Scroll naar boven