Verhalen vanuit ons werkveld

“Ik kan in elke situatie op Christus leunen”

Verhalen vanuit ons werkveld

“Ik kan in elke situatie op Christus leunen”

Shirley (37) uit Nigeria voelde zich geestelijk wegzakken. Tegelijk ervoer ze honger en dorst naar Gods Woord. Op een dag was ze online aan het surfen en kwam ze een link tegen naar onze Bible Basics cursus. Shirley: “Ik klikte op de link, schreef me in voor de cursus en ging meteen van start.”

Shirley is de oudste van een gebroken gezin van zes kinderen en is katholiek. Ze werkt als projectmanager in de ontwikkelingssector, met als specialiteit de rechten van vrouwen en kinderen. “Eerder deze maand kreeg ik steeds meer honger en dorst naar Gods Woord”, vertelt ze. “Maar ik bad niet zoals ik zou moeten bidden. Ik was rusteloos.” 

Bidden met de Psalmen

De mentor die ze kreeg toegewezen hielp haar om haar gebedsleven verdieping te geven. “Mijn mentor heeft me geleerd om niet af en toe, maar dagelijks te bidden met de woorden van de Psalmen. Ik ben niet meer zo bezorgd of ongerust over allerlei dingen en voel minder boosheid. Mensen om me heen merken het verschil.”

Leunen op Christus

Een van de vragen aan het eind van de cursus is: “Wat heb je geleerd in de cursus?” “Het mooiste wat ik ontdekt heb, is dat ik in elke situatie op Christus kan leunen. Zonder Hem ben ik nergens. Ik wou dat iedereen die op zoek is naar de zin van het leven Christus leert kennen, een persoonlijke relatie met Hem opbouwt en voor de rest van hun leven met Hem wandelt.”

Vertrouwen op Gods Woord

Een andere vraag is: “Jezus weerstond verleidingen door te vertrouwen op Gods Woord. Hoe bied jij verleidingen het hoofd?” Shirley: “Om eerlijk te zijn val ik vaker op mezelf terug dan op het Woord van God. Maar ik vind dit onderwijs over hoe Jezus omging met verleidingen zo bemoedigend! Als Jezus vertrouwt op het Woord van God om verleidingen het hoofd te bieden, wie ben ik dan om op mezelf te vertrouwen? Ik bid om barmhartigheid en genade, dat ik vanaf nu de kracht krijg om te vertrouwen op Gods woorden om verleidingen en beproevingen te weerstaan.”

Vanbinnen veranderd

Een van de lessen behandelt Jezus’ bezoek aan Zacheüs. De bijbehorende vraag luidt: “Door Jezus’ bezoek aan Zacheüs veranderde deze vanbinnen. Heb jij hetzelfde meegemaakt, en zo ja, op welke manier?” 

Shirley: “Jazeker. Ik voelde me geestelijk wegzakken tot ik deze cursus tegenkwam. Ik ging de Bijbel weer bestuderen, dit keer met de hulp van een mentor. Als eerste veranderde mijn gebedsleven, daarna mijn kijk op situaties en alles wat er om me heen gebeurde. Ik voel me lichter dan toen ik net aan de cursus begon. Hoe ik het onder woorden moet brengen, weet ik niet, maar er is iets gaande binnen in mij en het voelt goed. Ik ben niet meer zo bezorgd over mijn rekeningen, gezondheid en alle stormen om me heen. Ik zie Gods hand in mijn leven. Ik heb zoveel om dankbaar voor te zijn dat ik niet kan gaan klagen of mopperen. Mijn mentor zegt dat we als gelovigen ‘werk in uitvoering’ van de Heilige Geest zijn. God is trouw en barmhartig. Hij laat ons niet los.

Meer dan een mentor

De begeleiding van de mentor was van veel toegevoegde waarde. “Mijn mentor was meer dan een mentor. Ze is zo vriendelijk en bemoedigend, een fantastisch persoon. Ondanks haar gezondheidsproblemen gaf ze uitstekende begeleiding. Ze leerde me hoe ik in moeilijke tijden met God kan praten. Mijn mentor heeft me op meer manieren geholpen dan ik in woorden uit kan drukken. Ik ben dankbaar dat zij aan mij werd toegewezen.”

Scroll naar boven