Verhalen vanuit ons werkveld

“Ik kan weer zendeling zijn!”

Verhalen vanuit ons werkveld

“Ik kan weer zendeling zijn!”

Roelof Sietsma is voorganger in Brazilië, in totaal al meer dan tien jaar. COVID-19 bracht een periode van isolatie: pastoraat moest telefonisch of online gebeuren. Juist toen kwam het mentorschap op zijn pad. Roelof: “Het was een geweldige bemoediging dat ik online het evangelie kon brengen.”

"Ik kan weer zendeling zijn!"

“Ik vind het ontzettend leuk om mentor te zijn.

De cursisten die ik krijg, zijn hongerig naar de waarheid. Ik kan weer zendeling zijn! In de gemeente waar ik werk, heb ik te maken met mensen die het evangelie al langer kennen. Daar ben ik vooral bezig met het brengen van verdieping, en dat is natuurlijk ook mooi en belangrijk. Maar bij de online bijbelcursus krijg ik veel mensen die nog niets weten. Juist zij komen met primaire vragen, zoals: “Als God wist dat Eva zou zondigen, waarom zette Hij dan die boom in de hof van Eden?”

Prachtig vind ik dat. Dit soort vragen krijg ik niet van kerkgangers.”

Bijsturen

“De meeste cursisten die ik begeleid, komen uit Mozambique en Angola. Ze hebben vaak een geloofsbeleving die meer gericht is op wonderen, op het bijzondere. Ik vind het fantastisch om hen bij te sturen en hen te leren: het geloof gaat om meer dan gevoel. Het mooie is dat de cursisten het erg waarderen en je dankbaar zijn wanneer je de Bijbelse lijnen uitlegt. Dat maakt mij ook dankbaar!”

Loslaten

“Het is voor mij een uitdaging om een goede balans te vinden tussen een cursist vast te houden en een zekere afstand te bewaren. Ik had een cursist die mij op een gegeven moment “papa” ging noemen; dat vond ik moeilijk. Als de cursus is afgerond, moet ik hem weer loslaten. Je kunt als online mentor niet alles bieden wat iemand nodig heeft. Daarom vraag ik geregeld: kun je hierover praten met mensen om je heen? Ook vragen we standaard aan het eind van de cursus of mensen nog een cursus willen doen.”

Leergierig

“Op een gegeven moment had ik een cursist uit Mozambique, een jongeman met de naam Pascoal.  Hij was leergierig en stelde veel vragen. En dat terwijl hij nauwelijks de gelegenheid had om de cursus te doen vanwege gebrekkige toegang tot internet. Op een gegeven moment kreeg ik van hem filmpjes waarop te zien was dat hij met een vriend de markt op ging om te evangeliseren. Al zingend en dansend brachten ze de blijde boodschap! Deze jongen is straatarm, is zijn ouders verloren in de oorlog en woont in bij een voorganger die ook niets bezit. Intussen is Pascoal zelf mentor geworden: hij deelt uit van de schat die hij gevonden heeft. Aan God alle eer!”

Scroll naar boven