Verhalen vanuit ons werkveld

Imam vindt Jezus via online cursus

Verhalen vanuit ons werkveld

Imam vindt Jezus via online cursus

Vanwege de beperkingen rond Covid-19 besluit een zendingsteam in een Arabisch sprekende stad online cursussen aan te bieden. Op een gegeven moment schrijft een zekere Kadin zich in voor een van de cursussen.

Imam vindt Jezus via online cursus

Kadin begint aan ‘Het leven van Jezus’, een cursus van GlobalRize die het zendingsteam vertaald en aangepast heeft voor de Arabische context. Slechts binnen twee weken rondt hij hem af. Snel daarna start hij met een volgende cursus, die over vergeving gaat en ontwikkeld is door het zendingsteam.

Zijn mentor is Hicham, lid van de lokale kerk. Tegen de tijd dat Kadin aan de tweede cursus begint, hebben ze elkaars vertrouwen gewonnen en communiceren ze met elkaar via WhatsApp. Op een dag zegt Hicham tegen de teamleider: ‘Kadin toont enorm veel interesse. Hij stelt veel goede geestelijke vragen.’

Imam

Een paar dagen later vertelt Hicham: ‘Geloof het of niet, maar Kadin is een imam! Hij raakte in de war van tegenstellingen in de islam, dus ging hij online op zoek naar antwoorden.’ Zo heeft Kadin de cursus over Jezus gevonden.

Online evangelisatie is een makkelijke manier voor moslims om hun zoektocht naar Jezus te beginnen, omdat ze de eerste stappen anoniem kunnen zetten. Het zendingsteam had besloten om lokale gelovigen zoals Hicham in te schakelen als mentoren, zodat zij zoekende moslims kunnen begeleiden op een manier die past bij de context.

Bijbel

Na een poosje vertelt Kadin aan Hicham dat hij niet alleen imam is, maar zelfs in dienst is bij de overheid om andere imams op te leiden. Op een gegeven moment vraagt Kadin: ‘Kan ik je ontmoeten? En hoe kom ik aan een bijbel?’ Hicham en een ander gemeentelid ontmoeten hem eind mei face-to-face. Bij die ontmoeting overhandigt Hicham hem een bijbel. ‘Hij nam hem met zoveel respect in ontvangst,’ vertelt Hicham later aan de teamleider van het zendingsteam. ‘Hij kuste de bijbel en bedekte die met zijn hand als een kostbare schat.’

Stadspark

Een paar weken later ontmoeten Kadin en Hicham elkaar opnieuw in een stadspark. Het zendingsteam had meerdere keren in dat park gebeden dat God Zich zou openbaren aan de ‘influencers’, de mensen met veel invloed, in die stad. Het is een enorme bemoediging dat God precies op die plek aan het werk is in het hart van deze moslimleider.

De teamleider zegt: ‘Ik zou het geweldig vinden om zelf met Kadin in dat park te wandelen en de Schriften aan hem uit te leggen. Maar ik ben een buitenlander en het is veel beter als lokale gelovigen zoals Hicham hem ontmoeten. Ons team blijft mensen zoals hij ondersteunen en toerusten om het evangelie te brengen.’ Inmiddels zijn er twintig mensen gedoopt in deze stad en zijn er drie sterke leiders onder hen.

Scroll naar boven