Verhalen vanuit ons werkveld

“Niemand mag het weten”

Verhalen vanuit ons werkveld

“Niemand mag het weten”

Hassan* had een vooraanstaande positie in Afghanistan. Door contact met buitenlanders kwam hij tot geloof. Hij werd een van de meest actieve cursisten bij GlobalRize. Bijna alle aangeboden cursussen heeft hij doorlopen. Hij had geen contact met andere christenen, en dit was de belangrijkste manier waarop hij geestelijk groeide. 

Op een gegeven moment dook hij ook op in de training voor voorgangers. ‘Hoe kom jij hier?’, vroeg zijn mentor. “Je bent toch geen voorganger?” “Jawel”, zei Hassan. “Elke zondagochtend leid ik een huiskerk voor mijn vrouw en mijn kinderen. Dat zijn tieners en twintigers. Met elkaar dienen we God. Maar verder mag niemand het weten, want dan zijn we ons leven niet zeker.”

Internetzending opzetten

Zoals velen uit de Afghaanse elite vluchtte Hassan het land uit na de machtsovername door de Taliban. Eerst kwam hij terecht in Pakistan. Later kreeg hij asiel in een ander land. Zodra hij daar aankwam, vertelde hij ons: “Nu wil ik graag voor GlobalRize internetzending opzetten in het Pashto en het Dari.” Dat zijn de twee belangrijkste talen van Afghanistan. En zijn kinderen werken met hem mee. Het zit hem bepaald niet altijd mee. Zo werd zijn huis de afgelopen tijd tweemaal door een overstroming getroffen.

Voorzichtig

Nog steeds is Hassan extreem voorzichtig. Mede door zijn bekendheid in Afghanistan is het belangrijk voor de veiligheid van de vele familieleden die zijn achtergebleven dat Hassan anoniem blijft.

*niet zijn echte naam

 

Foto van nasim dadfar op Unsplash

Scroll naar boven