Verhalen vanuit ons werkveld

Nuredin uit Oezbekistan vindt Jezus online

Verhalen vanuit ons werkveld

Nuredin uit Oezbekistan vindt Jezus online

Nuredin* (23) uit Oezbekistan kan geen werk vinden in zijn land en trekt daarom naar Moskou, ruim 3000 kilometer verderop. En hoewel hij daar kan werken, is zijn leven verre van gemakkelijk. Maar dan stuit hij op een online cursus. 

Met twintig mensen woont hij in een appartement. Alle bewoners betalen honderd euro in de maand voor de huur. Daarbovenop dragen ze een bedrag af om inspectie door de politie af te kopen – want met zoveel mensen in één appartement, dat mag natuurlijk niet. Nuredin werkt in de bouw. Soms heeft hij werk, soms ook niet. Als een project klaar is, wordt hij weggejaagd en moet hij maar zien of hij ergens anders werk kan vinden. Het is een zwaar, Spartaans leven.

Driewerf ja!

Nuredin komt, net als 95 procent van de bevolking, uit een moslimgezin. Hij heeft een smartphone en stuit op een gegeven moment op onze online BiblBasiscursus in het Oezbeeks. Hij doorloopt alle vijftien lessen, daarbij gecoached door zijn mentor. Aan het eind van de cursus krijgt hij drie vragen: Wil je Jezus Christus aanvaarden als je Heiland? Wil je gedoopt worden? Wil je je aansluiten bij een kerk en wil je daar hulp bij krijgen? Op alledrie de vragen antwoordt Nuredin volmondig ‘ja’.

Doop

Zijn mentor, een Nederlandse zendeling die in Oezbekistan heeft gewerkt, vindt na veel telefoontjes een volwassen Oezbeekse christen in Moskou. Deze Oezbeek zoekt hem elke week op, geeft hem onderwijs en bereidt hem voor op de doop. Wat bijzonder dat de eenzame Nuredin op zo’n grote afstand van zijn land een betrokken landgenoot treft, die hem omringt met liefde en zorg. Nuredin wil graag gedoopt worden, maar vindt het wel heel spannend hoe zijn moslimfamilie daarop zal reageren…

 

*niet zijn echte naam

 

Photo by Shokhjakhon Kamolov on Unsplash

Scroll naar boven