Verhalen vanuit ons werkveld

Schrijnende vragen uit Oekraïne

Verhalen vanuit ons werkveld

Schrijnende vragen uit Oekraïne

We zijn dankbaar voor ons Russische team, dat in deze tijd van online beperkingen met grote uitdagingen te maken heeft. Onze mensen staan veel Oekraïners bij die vaak dringende, zelfs schrijnende vragen hebben. Deze vragen komen van mensen die in schuilkelders zitten of van mensen die wanhopig om gebed vragen.

Evangelisatie in Oekraine

Radomir uit Oekraïne vraagt via de chat:

“Ik heb een vraag, ik ben in de war. Hoe kan het dat God zwijgt, terwijl duizenden christenen uit vele landen, waaronder Oekraïne, bidden dat het bloedvergieten in Oekraïne zal stoppen en dat kinderen niet meer zullen sterven? Zijn wil is goed en perfect. Als het Zijn wil is, dan is het in tegenspraak met liefde, als het een straf is, waarom treft het dan alleen Oekraïne?”

Vitali vraagt:

“Ik bid voortdurend, maar het lijkt wel alsof God me niet hoort. Ik wacht op een antwoord van Hem, maar Hij is stil. Mijn geloof verzwakt per dag. Ik heb hem zo hard nodig, maar omgekeerd lijkt Hij mij niet nodig te hebben.”

Hierop antwoordt Sylvia, onze teamleidster:

“Op bewolkte dagen lijkt er helemaal geen zon te bestaan. Maar of we de zon nu zien of niet, hij is er altijd, op dezelfde plek. Zo is God er ook altijd, zelfs als we niets van Zijn aanwezigheid merken. Ik wil je bemoedigen om een bijbelcursus te gaan volgen. De Bijbel zegt in Jesaja 40:8: ‘Het gras verdort, de bloem valt af, maar het Woord van onze God bestaat voor eeuwig.’ Laat Gods Woord je hart vullen.”

Het is goed advies om een bijbelcursus te doen. Juist de persoonlijke begeleiding van een mentor is heel waardevol. De woorden van een van onze Russische cursisten, Alexander uit Rusland, onderstrepen dat:

“Deze online Bijbelcursus was heel nuttig voor mij. Ik heb meer over God geleerd. Het meest nuttig vond ik de persoonlijke begeleiding van mijn mentor en de vragen die ze me stelde.”

Inlevingsvermogen

Onze mentoren en chatters hebben veel wijsheid, liefde en inlevingsvermogen nodig. Voor sommigen is dat laatste een uitdaging, omdat ze in gebieden wonen waar staatspropaganda is en ze nauwelijks meekrijgen welke gruwelen zich afspelen in de oorlog. We hebben, naast onze toegewijde teamleden van het Russische team, ook christenen uit Oekraïne zelf nodig die hun landgenoten met pastorale zorg kunnen bijstaan. GlobalRize legt nu contacten met Oekraïense vluchtelingen in Nederland om te vragen of ze mee willen doen in een Oekraïens team.

Scroll naar boven