Verhalen vanuit ons werkveld

Wat doet het evangelie met de bezoekers van de Hausa-pagina?

Verhalen vanuit ons werkveld

Wat doet het evangelie met de bezoekers van de Hausa-pagina?

Sinds de lancering van de Facebookpagina in het Hausa begin april 2023, een taal die door miljoenen mensen in West-Afrika wordt gesproken, hebben al heel wat mensen de pagina weten te vinden. Wat doet het evangelie met de bezoekers van deze pagina? Courage, de leider van het team, deelt graag verhalen over de impact van het goede nieuws op de Hausa. 

Courage doet zijn naam eer aan: moedig gaat hij het gesprek aan met christenen en vooral niet-christenen. “Ik deel Bijbelse waarheden uit zonder compromissen, geef antwoord op vragen en wijs mensen op Christus”, vertelt hij. “Er zitten fanatieke moslims tussen, maar ook mensen die wat liberaler zijn en de waarheid willen kennen.”

Jonge islamitische geleerde

Courage vertelt over meneer A., een jonge islamitische geleerde, die nooit een reguliere opleiding heeft genoten maar zijn hele leven van de ene Arabische school naar de andere is gegaan. Deze man kent geen woord Engels, maar nu heeft hij dus met het evangelie kunnen kennismaken via de Hausa Facebookpagina.

Drie uur lang in gesprek

Ongeveer een maand na de lancering van de Facebookpagina nam meneer A. contact op met Courage. Hij vertelde dat hij de pagina gevolgd had en vragen had over Jezus, de Bijbel en het christelijk geloof. De man stond erop om persoonlijk contact te hebben met Courage. “Hij wilde mijn telefoonnummer zodat we elkaar via WhatsApp zouden kunnen bellen”, vertelt Courage. “Hij stuurde zijn nummer en we praatten van 10 uur ‘s ochtends tot 1 uur ‘s middags! We hadden een goed gesprek. Hij blijft zo nu en dan terugkomen met meer vragen.”

De hele Bijbel gelezen

“Afgelopen maand vroeg hij me om hem de complete Jezusfilm toe te sturen. Dus dat heb ik gedaan. Hij wilde de film zo graag helemaal bekijken. Hij blijft positieve opmerkingen plaatsen onder de posts op Facebook en zei tegen me dat hij de hele Bijbel gelezen heeft!” Het verhaal kent nog een open einde. Courage: “Hij begrijpt nog weinig van de Bijbel, daarom wil hij meer weten.” Bid je mee met Courage dat deze jonge man Jezus zal leren kennen als zijn Verlosser?

Leugenaars

Vervolgens vertelt Courage over mevrouw B., die steeds nare en onvriendelijke reacties zette onder de berichten. “Volgens haar waren we leugenaars en zaten we op het verkeerde pad”, zegt Courage. “Ze reageerde echter nooit op mijn persoonlijke berichtjes maar wilde de discussie publiekelijk voeren op de Facebookpagina.”

Bijbel in de Hausataal

“We bleven voor haar bidden, tot ze op een goede dag besloot om wel op onze persoonlijke berichten te reageren. Later die dag vroeg ze me om haar een Bijbel in de Hausataal te sturen. Sinds die dag heeft ze geen nare opmerkingen meer geplaatst onder onze posts!” Bid mee met ons dat deze vrouw Jezus zal vinden en volgen.

Slechts een profeet

Ten slotte vertelt Courage over een liberale moslim. Hij stuurde Courage een bericht dat hij de Facebookpagina waardeert, hoewel hij zelf een moslim is. Ook zei hij dat hij van Jezus houdt, maar dat hij niet gelooft dat Jezus God is of aanbeden moet worden als God, omdat Hij slechts een profeet is. 

Courage: “Ik heb op alle mogelijke manieren aan hem uitgelegd dat Jezus wel degelijk God is, maar de man blijft volhouden dat dat niet is wat de Koran onderwijst. Ik heb toen voor hem gebeden dat God zijn ogen zou openen en hij de waarheid zou zien. Hij bedankte me en zei dat hij bereid was om de waarheid te kennen en te accepteren wanneer die overtuiging in zijn hart postvat.” Bid ook voor deze man, dat hij tot de overtuiging komt dat Jezus de weg, de waarheid en het leven is. 

 

De afbeelding is een voorbeeld van een post op de Hausa Facebookpagina. 

Scroll naar boven