Nieuws vanuit onze organisatie

Diederik Koops vijf jaar bij GlobalRize

Nieuws vanuit onze organisatie

Diederik Koops vijf jaar bij GlobalRize

Nieuws vanuit onze organisatie

Diederik Koops vijf jaar bij GlobalRize

Op 1 januari 2023 was het vijf jaar geleden dat Diederik Koops (28) in dienst kwam bij GlobalRize. Reden voor het kantoorteam om zijn jubileum te vieren met een feestelijke lunch. Diederik is immers niet zomaar iemand. Ondanks de zeldzame bindweefselziekte waar hij aan lijdt (het Ehlers Danlos Syndroom), is hij altijd opgewekt en zorgt hij voor een prettige sfeer op het kantoor in Oldebroek. “Ik zie mijn collega’s als meer dan alleen collega’s.”

In 2017 had Diederik de opleiding Logistiek en Economie aan de Hogeschool Windesheim afgerond en was hij bezig met solliciteren. “Het lukte niet echt. Door mijn beperking kan ik geen fulltime baan aan. Mijn vader was aan het werk bij Aral, een lasbedrijf in Oldebroek; GlobalRize had net hun kantine gehuurd om er hun kantoor in te vestigen. Hij kwam in gesprek met operationeel directeur Frans de Lange en zei tegen hem: ‘Kan Diederik geen vrijwilligerswerk doen voor jullie tot hij een baan gevonden heeft?’” 

Via Facebook

Geheel in stijl met het online karakter van GlobalRize benaderde Frans Diederik via Facebook en bezocht hem diezelfde middag nog. “Ik ben eerst driekwart jaar als vrijwilliger komen werken, daarna kwam ik in dienst”, vertelt Diederik. “De financiën kwamen meteen in mijn takenpakket. Eerst was dat een kwestie van een paar bonnetjes verwerken. Ik moest ook drukwerk verzorgen, kantoorbenodigdheden bestellen en meehelpen met evenementen organiseren. Verder hielp ik om artikelen op de website te zetten, om pagina’s op Instagram op te zetten, zowel in het Nederlands als in het Engels. Afwisselend zetten Frans en ik posts op Instagram, hij ‘s avonds en ik ‘s ochtends, of omgekeerd.” 

Met twee man aan één bureau

Diederik heeft de beginfase van GlobalRize nog meegemaakt. Eerst hield de stichting kantoor aan huis bij missionair directeur Marten Visser in Wezep. Al snel nadat Diederik erbij kwam, stapte GlobalRize over naar het kantoortje in Oldebroek. Diederik: “Alle spullen die we hadden, waren gekregen spullen. De bureaustoelen kwamen bij een van de medewerkers vandaan. We kregen een tweedehands printer en er was een beetje budget voor wat andere spulletjes. 

De kantine van Aral bood toen nog voldoende ruimte. Er waren zes werkplekken en van de ruimte boven [een ruimte zonder ramen boven een ander bedrijf die alleen buitenom te bereiken is, EV] was het niet eens de bedoeling om daar te gaan zitten werken, dat was meer bedoeld als reserveruimte. In het begin waren we hooguit met vijf mensen tegelijk op kantoor. Dat breidde zich al vrij snel uit. Heel gezellig was dat, soms zaten we met twee man aan één bureau.” Het tekent Diederik dat hij met twee man werken aan één bureau gezellig vindt! 

Onverwoestbaar humeur

Iedereen kent Diederik als een collega met een onverwoestbaar humeur, altijd vol grapjes. Directeur Frans de Lange sprak de volgende woorden tijdens de lunch om Diederiks jubileum te vieren: “Op zijn Instagram staat Office manager bij GlobalRize en dan de woorden: ‘Let your life so be/ that all the world may see/ the joy of serving Jesus with a smile!😄’ Die vreugde van Christus heb ik altijd zo bewonderd in jou, Diederik. Alleen al door jouw aanwezigheid beteken je heel veel in de levens van je collega’s. We zijn onwijs gek met je als broeder, als collega en als mens. Jij zit nooit alleen in jouw hoekje; op kantoor altijd zijn de bureau’s rondom jou als eerste bezet.”

Dat hij zo vrolijk is, is zeker niet vanzelfsprekend. Diederik: “Door mijn ziekte ben ik fysiek en mentaal sneller moe. De kwaaltjes die ik heb, brengen meer moeite met zich mee: vermoeidheid, af en toe ontstekingen die maar langzaam overgaan… Ik voel me daar niet lekker bij, heb vaak een beetje koorts. Nu zit ik met een gekneusde teen. Daardoor kan ik nu even niet meedoen met de lunchwandeling, waardoor ik gelijk weer achteruit ga in conditie.” Wordt de ziekte erger naarmate hij ouder wordt? “Het blijft op moment aardig stabiel. Naarmate je ouder wordt, wordt je lichaam ook wel minder.”

Je takenpakket is behoorlijk verschoven de laatste tijd…

“Ja, het is steeds meer verschoven naar de financiën en het wordt steeds ingewikkelder. Dat heeft te maken met de groei en internationalisering van de organisatie. Er zitten nu kanten aan waar ik onvoldoende kennis van heb, maar al doende leer ik. Ik krijg hulp uit het team en we hebben een goede penningmeester en accountant. Het werk van financiën gaat me goed af. Er moet wel versterking komen in het financiële team. 

Ik vind het leuk om af en toe even wat anders te doen: een boodschapje doen, dingen bestellen of meedenken met nieuwe acties of evenementen. Ik houd erg van samenwerken, van dingen samen doen. Als de afdeling financiën gaat groeien, zal er meer samenwerking komen en daar zie ik naar uit.”

Wat heeft GlobalRize jou gebracht?

“Het werk geeft voldoening. De sfeer is goed. Ik zie mijn collega’s als meer dan alleen collega’s, een aantal van hen is deel van mijn sociale leven. Ik denk wel dat dat kan; een formele relatie kan prima naast een vriendschappelijke bestaan. Het is ook de signatuur van onze organisatie. Ik merk aan andere collega’s dat dat voor hen ook geldt. Vaak kom ik op mijn vrije dag nog even koffie drinken op kantoor! 

Naarmate er meer mensen bijkomen krijg je ook meer meningen, maar we hebben allemaal hetzelfde doel voor ogen en we doen het samen ook biddend. Als collega’s heb je hetzelfde doel. We kunnen over geloofszaken praten, en misschien hebben we verschillende meningen maar dat levert mooie discussies op. Je leert van elkaar en accepteert elkaar. De een is verder in het geloofsleven dan de ander, daardoor groei je zelf ook weer. Het levert nieuwe inzichten op.” 

 

Jij hebt GlobalRize meegemaakt in de beginfase. Wat zijn de uitdagingen van een groeiende organisatie?

“We moeten opletten dat we de neuzen dezelfde kant op houden. En dat we goed contact met elkaar houden. Maar ook dat we elkaar vertellen waar we mee bezig zijn, zodat we elkaar goed geïnformeerd houden.” 

In juni staat de opening van het nieuwe kantoor op ‘t Harde in de planning. Wat gaat dat doen met de organisatie? Diederik: “Dat gaat een stukje rust geven. Je kunt je dan even terugtrekken. Je bent tegelijkertijd meer bij elkaar omdat je op één locatie zit, dat zal de workflow verbeteren. Als ik een vraag heb aan iemand die aan de andere kant zit, vraag ik het meestal maar niet. Voor mij is de drempel om naar de andere kant te lopen ietsje hoger. 

Hopelijk komen er op de nieuwe plek meer vrijwilligers langs en wordt het echt een uitnodigende plek. Zo kun je als medewerkers op kantoor wat meer feeling krijgen met de vrijwilligers, én omgekeerd.” Hij voegt er aan toe, met zijn karakteristieke grijns: “En ik zie wel uit naar de gemakken en geneugten van een nieuw gebouw met een aangenamere temperatuur.” 

Scroll naar boven