Nieuws vanuit onze organisatie

GlobalRize publiceert ranglijst onbereikten

Nieuws vanuit onze organisatie

GlobalRize publiceert ranglijst onbereikten

Nieuws vanuit onze organisatie

GlobalRize publiceert ranglijst onbereikten

GlobalRize brengt voor het derde jaar op rij de ‘Ranglijst onbereikten’ uit. Deze ranglijst laat zien in welke delen van de wereld het aantal gelovigen het laagst is en waar evangelisatie het hardst nodig is. De ranglijst van 2023 is samengesteld op basis van het percentage christenen per volk.

Bovenaan de ranglijst onbereikte volken staan de Bengalen uit Bangladesh. Met 157 miljoen mensen zijn er meer dan twee keer zoveel Bengalen als welke andere onbereikte bevolkingsgroep ook.

Ranglijst onbereikten GlobalRize Bengalen
Tien procent van de wereldbevolking

De rest van de top vijf van onbereikte volken wordt gevormd door de Shaikh (India), de Turken, de Yadav (India) en de Soenda (Indonesië). Opvallend is dat de hele door GlobalRize gepubliceerde lijst, die uit slechts twintig volken bestaat, toch tien procent van de wereldbevolking omvat. 34 procent van de werelbevolking is onbereikt met het evangelie en verdeeld over meer dan 6000 volken. Maar slechts twintig volken met ieder meer dan zeventien miljoen mensen nemen tien procent voor hun rekening.

Iets anders wat opvalt aan de lijst is hoe onbereikt veel van de volken zijn. Het criterium om op de lijst terecht te komen, was dat minder dan één op de honderd mensen van een volk christen zijn. Maar bij vijftien van de twintig blijkt zelfs minder dan één op de duizend christen te zijn.

India onbereikt

Volken uit India nemen een bijzondere plaats in op de lijst. Op de eerste ranglijst die GlobalRize uitbracht in 2021 bleek dat India het land is met veruit het grootste aantal onbereikten. Dat wordt bevestigd door deze volkenlijst: acht van de twintig volken zijn in India te vinden. De namen van de meeste volken zullen bij de meeste mensen onbekend zijn. Daarbij moet wel worden aangetekend dat het juist in India heel moeilijk is te definiëren wat een volk is. Naast taal spelen cultuur en kaste een belangrijke rol. Maar hoe groot de uitdaging voor zending is in India, blijkt uit het feit dat ongeveer 2000 van de 2300 volken in India onbereikt zijn.

Vooral moslimvolken

Naast de volken uit India, die op een na hindoeïstisch zijn, zijn op de lijst vooral moslimvolken te vinden. Met elf van de twintig vormen zij een meerderheid op de lijst. Nadat in 2021 de lijst onbereikten aandacht gaf aan absolute aantallen onbereikten per land en in 2020 aan landen met het laagste percentage christenen, is het opvallend dat in de nieuwe lijst met volken opnieuw twee volken terugkomen die in Nederland heel bekend zijn: de Turken (op plaats drie) en Marokkaanse Arabieren (op plaats veertien). Jaar na jaar wijst dat de Nederlandse kerk op de bijzondere mogelijkheid die zij heeft om onbereikten te bereiken.

#NoChoice

Veertien zendingsorganisaties en vier ondersteunende organisaties hebben met de campagne #NoChoice de handen ineengeslagen om aandacht te vragen voor de onbereikten. Zij zetten zich ook in voor de verkondiging van het evangelie onder de onbereikte volken van deze lijst. Zo zendt de OMF kerkplanters uit naar de Isaan in Thailand; heeft Gospel Recordings audioboodschappen in elke taal van de lijst; heeft Pioneers teams onder de verschillende Arabische volken op de lijst; en is Frontiers actief onder de Bengalen, het grootste onbereikte volk. GlobalRize is het afgelopen jaar nieuwe projecten begonnen in de talen van drie van de volken op de lijst: de Hausa en de Fulani in Nigeria, en de Tadzjieken in Afghanistan.

Most important points
  • De lijst wordt aangevoerd door de Bengalen uit Bangladesh. Met 157 miljoen mensen is het een enorm onbereikt volk
  • De twintig volken op de lijst omvatten wel tien procent van de wereldbevolking. Dat is een hoog percentage, als je bedenkt dat er op aarde 16.000 volken zijn, waarvan 6000 onbereikt met het evangelie
  • Bij vijftien van de twintig volken op de lijst is minder dan één op de duizend mensen christen. Ze zijn dus heel onbereikt
  • Acht van de twintig volken op de lijst zijn in India te vinden
  • Vooral moslimvolken zijn onbereikt, waaronder oude bekenden voor Nederland: Turken en Marokkanen
  • GlobalRize is het afgelopen jaar nieuwe projecten begonnen in de talen van drie van de volken op de lijst: de Hausa en de Fulani in Nigeria, en de Tadzjieken in Afghanistan
Scroll naar boven